Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2015.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Slovenijom



Održavanjem prvih bilateralnih odbrambenih konsultacija ministarstava odbrane Srbije i Slovenije, u Ljubljani, zaokružena je i do sada razvijena saradnja dve zemlje u oblasti odbrane.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa SlovenijomTokom konsultacija, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i direktor Direktorata za odbrambenu politiku Primož Šavc razmenili su mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire, sa posebnim osvrtom na migratornu krizu, situaciju u i oko Ukrajine, kao i posledicama delovanja Islamske države. Postignuta je saglasnost da se dešavanja u regionu ne mogu posmatrati izolovano od širih geopolitičkih kretanja i da je jačanje poverenja i približavanje stavova kroz blisku saradnju, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, jedini put ka očuvanju stabilnosti.

Tokom razgovora sa načelnikom Sektora za međunarodnu vojnu saradnju pukovnikom mr Mitjom Miklavecom, kapetan bojnog broda Konjikovac predstavio je prioritete saradnje Ministarstva odbrane sa Evropskom unijom i istakao da Srbija ceni podršku Slovenije u procesu evrointegracija. On je zahvalio na profesionalnom odnosu pripadnika slovenačkog kontingenta KFOR i preneo da je za Srbiju KFOR jedini garant stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Konjikovac je podsetio i da Srbija vodi aktivnu diplomatsku borbu, kako bi sprečila prijem tzv. „Kosova“ u ~UNESCO~.

Pukovnik Miklavec je istakao da je, i pored sadržajne i razvijene bilateralne vojne saradnje, potrebno pronaći mogućnost za Bilateralne odbrambene konsultacije sa Slovenijomkvalitativno unapređenje kroz zajedničke vežbovne aktivnosti i naglasio pozitivna iskustva u oblasti razvoja podoficirskog kora, razmene polaznika na svim nivoima školovanja, kao i obuke specijalnih jedinica. On je posebno istakao značaj potpisivanja Sporazuma o vojnotehničkoj saradnji, čime se stvara i pravni osnov za unapređenje vojnoekonomske saradnje.

Zajednički je konstatovano da krunu uspešne bilateralne vojne saradnje predstavljaju predstojeće posete ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Sloveniji.

Tokom sastanka usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.