Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2015.

Poseta ministra Gašića Kragujevcu




Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je danas fabriku odbrambene industrije „Zastava oružje“ u Kragujevcu. Posle održanog sastanka sa rukovodstvom preduzeća, ministar je obišao i proizvodne kapacitete fabrike.

Da namenska industrija Srbije može da bude zamajac reindustrijalizacije Srbije, prema rečima ministra Gašića, više puta je ponovljeno i pokazalo se kao tačno. Na sastanku sa pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem, direktorom fabrike Milojkom Brzakovićem i članovima nadzornog odbora, zaključeno je da u ovoj godini Srbija iskazuje značajne rezultate u prometu i izvozu naoružanja i vojne opreme.

- Prvi put ćemo, posle 15 godina, imati dvostruko veći izvoz u odnosu na prethodnu godinu, i planiramo da do kraja godine ostvarimo 750 miliona dolara prometa namenske industrije. „Zastava oružje“ u odnosu na period do 2012. godine prvi put iskazuje dobitak od skoro 329 miliona dinara. Očekujemo da taj dobitak do kraja godine bude 400 miliona, rekao je ministar odbrane i podsetio da je 2011. godine gubitak te namenske bio milijardu i po, a 2012. godine 857 miliona dinara.

U „Zastava oružju“ prosečna plata iznosi 49.927 dinara po zaposlenom radniku, ta fabrika povećava broj zaposlenih, odnosno nastoji da zaposli što veći broj mladih inženjera, navodi Gašić.

- Danas smo dogovorili i koliko je još potrebno investicija, uz pomoć Vlade Srbije, da bi „Zastava oružje“ mogla da krene sa još većom i boljom proizvodnjom, i došli smo do cifre od 4 miliona evra. Važno je napomenuti da je ova fabrika u prethodna četiri meseca otklonila značajne nedostatke, poboljšala kvalitet i uslove rada u određenim pogonima, i kontrolu kvaliteta koja je u prethodnom periodu bila lošija, rekao je ministar.

Osvrćući se na proteste i zahteve sindikata, ministar je poručio da „radnici treba da počnu da rade, ne samo da pričaju i postavljaju pitanja koja nisu utemeljena na rezultatima rada, nego da rade“.

- Poštujemo sindikate i sa njima treba da razgovaramo pre svega o opstanku fabrike, poručio je ministar Gašić. 

Na novinarsko pitanje da li je utvrđen uzrok eksplozije u namenskoj fabrici u „Milan Blagojević“ u Lučanima, i da li će neko da odgovara, ministar odbrane odgovorio je potvrdno i naglasio da komisija Ministarstva odbrane, Tužilaštvo i Policija rade svoj posao kako bi sve bilo precizno utvrđeno.    

Direktor Milojko Brzaković je potvrdio da fabrika posluje znatno bolje, zahvalio na podršci Vlade Srbije i Ministarstva odbrane i naglasio da su „Zastava oružju“ potrebna finansijska sredstva kako bi podigli na viši nivo tehničko-tehnološko nivo fabrike, smanje troškove proizvodnje i povećaju produktivnost kako bi bili konkurenti na svetskom tržištu.

„Zastava oružje“ uredno izmiruje sve obaveze prema državi, ove godine će imati blizu 4 milijarde dinara promet. Do sada „Zastava oružje“ ima 102 miliona dolara u potpisanim ugovorima, a takođe ima obezbeđene poslove i za 2016. godinu. 

Ministar odbrane obišao je danas i Tehničko-remontni zavod Kragujevac, gde je održan sastanak sa rukovodstvom zavoda i prisustvovao taktičko-tehnočkiom zboru.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA