Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2015.

Otisak nezaborava




Prvi broj vojnog glasila Narodna armija izašao je 2. oktobra 1945. godine. Tekstove je, razume se, trebalo opremiti dobrom fotografijom. Fotoreporteri su krenuli na zadatke i počeli slikom da pišu istoriju. Fotografije nisu bile samo dodatak novinarskom peru već dragoceni hroničar vremena. Vojni reporteri zavirivali su u tenkove i avione, snimali vojne vežbe i vojnike, ali su beležili i razne kulturne i društvene manifestacije, sportska događanja, izgradnju puteva, aerodroma, mostova, stadiona – izgradnju naše zemlje.

Digitalizacija

U Fotocentru brižno se čuvaju sve fotografije od 1945. godine do danas, onako kako to nalažu propisi o čuvanju arhivske građe i filmova – u prostoriji u kojoj nema dnevnog svetla, nema prašine, temperatura i vlažnost vazduha su konstantni. Osim retkih izuzetaka, skoro sve su odolele zubu vremena. Budući da su fotoreporteri svaki događaj snimali na po više kvadrata, rupe u sećanju ne postoje. Bez tih besmrtnih otisaka na rolni filma štošta bi ostalo zaboravljeno u vrtlogu promena.

Sa svešću o tome kakvo istorijsko i nacionalno blago čuva, Fotocentar je, uz podršku Džeferson instituta i Vlade Kraljevine Norveške, 2008. godine započeo digitalizaciju arhiva. Do sada su skenirane fotografije do 1959. godine. Digitalizacija, pored toga što sprečava fizičko propadanje materijala, omogućava bržu pretragu i otvara arhiv domaćoj i svetskoj javnosti. Postoji ideja da se sve skenirane fotografije postave na sajt Ministarstva odbrane u formatu za pregladnje i sa mogućnošću da se elektronski kupe. Politika Ministarstva odbrane je otvaranje Vojske prema javnosti, a fotografija ima izuzetno važno mesto u stvaranju boljeg pogleda na sistem odbrane i njegove pripadnike.

Fotoreporteri doprinose poboljšanju ugleda Vojske Srbije tako što na svakoj manifestaciji, vojnoj ili civilnoj, umešno biraju prave trenutke, koji ubrzo nakon završetka događaja nalaze svoje mesto u Fotogaleriji na sajtu Ministarstva.

Vremeplov

Dok se radila crnobela fotografija, vojni Fotocentar imao je najveću laboratoriju u zemlji. Pojavom kolorne fotografije Jugoslovenska narodna armija opremila je Centar tehnologijom kojom je retko ko drugi u to vreme mogao da se pohvali – najsavremenijim mašinama koje su mogle da rade fotografije u koloru čak metar širine. Svakog 22. decembara priređivane su izložbe o aktivnostima JNA – pedesetak najlepših fotografija u velikom formatu, snimljenih u toj godini, slalo se u sve naše ambasade. U to vreme imali smo više od pedeset ambasada u svetu.

Po principu tih izložbi za vreme agresije NATOa napravljeno je pedesetak crnobelih fotografija, koje su poslate u svet da prikažu posledice bombardovanja Srbije i Crne Gore. To su bile i poslednje crnobele fotografije.

Zahvaljujući procesu digitalizacije, Fotocentar je u proteklom periodu priredio četiri izložbe u galerijama Doma Vojske: „Prvomajske parade 1946–1951” (2010), „Prva konferencija pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine” (2011), „Beograd 1945–1955. u objektivu vojnih fotoreportera” (2012) i „Naša krila – avioni domaće proizvodnje u naoružanju jugoslovenskog i srpskog vazduhoplovstva 1945–2012” (2012).

„Nudimo vam zanimljivo putovanje u prošlost, vremenskom mašinom, koju pokreće samo jedna vrsta goriva – fotografija. Ona je više nego validan dokument, koji neguje i čuva vreme”, napisala je Anđelija Radović u brošuri povodom izložbe „Prvomajske parade”. I zaista je tako. Da nije fotografije istorija bi, bar vizuelno, ostala tajna. Arhiv Fotocentra Medija centra „Odbrana” predstavlja svojevrsno svedočanstvo o stasavanju naše zemlje, u kojem se ogledaju ljudi i događaji, sudbine i vremena.

Dragana BARJAKTAREVIĆ