Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2015.

Obeležena 71 godina misije Halijard



Povodom 71. godišnjice misije „Halijard”, kada je, zahvaljujući pomoći Jugoslovenske vojske u otadžbini pod vođstvom Dragoljuba Mihailovića i Američke vojnoobaveštajne službe OSS, evakuisano nekoliko stotina američkih pilota i drugog savezničkog osoblja iz Britanije, Rusije, Francuske, Italije i Bugarske, danas su delegacije položile vence na spomen obeležje na pranjanskom Galovića polju kod Čačka, na kojoj je nekad bio improvizovani aerodrom.

Svečanom skupu prisustvovali su specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije Oliver Antić, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Gordon Dugud, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Duško Žarković, brigadni general Mark Kejmerer iz vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi, direktorka kancelarije Sekretarijata odbrane SAD Lora Gros, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave, fondacije Halijard, veterani misije Halijard i članovi njihovih porodica.

Izaslanik predsednika Srbije podsetio je na hrabrost srpskog naroda, na njegovu čast, tradiciju i istoriju.

- Okupatorske snage su mučile obične seljake u ovom kraju koji su skrivali američke pilote, pojedine streljali, ali niko nije odao nijednog američkog pilota. To je suštinska karakteristika srpskog naroda i srpske vojske. Svi su vraćeni bezbedno u baze u Italiji, rekao je Antić.

Pozdravljajući prisutne general Kejmerer istakao je značaj operacije Halijard i rekao da ne može rečima da iskaže zahvalnost prema srpskom narodu.

- Zato ću završiti jednim jednostavnim, ali punim emocija hvala. Hvala vam na svemu što ste uradili kako biste povezali naša dva naroda. Pošto smo danas ovde ubeđen sam da ćemo nastaviti da izgrađujemo prijateljstvo između naše dve vojske, vazduhoplovstva, naših zemalja, izjavio je Kejmerer.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da je čast posle toliko godina stajati na ovom mestu i znati da dobrota srpskog naroda nije ostala zaboravljena, a gostoprimstvo Pranjana uzvraćeno na najlepši mogući način, kroz ulaganje u najvrednije što imamo – a to su naša deca i njihovo zdravo i srećno detinjstvo.

Gosti su potom obišli crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Pranjanima gde je održan pomen, a potom u Osnovnoj školi „Ivo Andrić”, čiju je obnovu pomogla Ambasada SAD u Beogradu, odgledali film o Džordžu Vujnoviću, nekadašnjem agentu tajne vojne službe OSS i poslednjem junaku misije spasavanja 512 američkih pilota oborenih iznad Srbije 1944. godine. Autori filma su Danijel Šunter i Bojan Dragićević, a reditelj Dejan Živković.
photoFOTOGALERIJA