Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.07.2015.

Prva plovidba „Kozare“ u inostranstvo



Brod posebne namene Rečne flotile „Kozara“ isplovio je danas iz Novog Sada za Mađarsku. To je prva međunarodna plovidba jednog broda Rečne flotile Vojske Srbije, čiji je cilj obuka kadeta Vojne akademije za dužnosti koje ih očekuju nakon školovanja. Na tu istorijsku plovidbu brod je ispratio komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović. S posadom broda kojim komanduje kapetan korvete Dušan Ristić i deset kadeta Vojske Srbije, od kojih su dve devojke, na istorijsko putovanje dugo oko 1000 kilometara, krenuo je i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, koji je istakao da brod i njegova posada ispunjavaju sve uslove za izvršenje tako zahtevnog zadatka.

-Na plovnoj ruti prve međunarodne plovidbe broda „Kozara“ od Beograda do Budimpešte obučavaćemo kadete roda rečnih jedinica u manevrisanju brodom, navigaciji u dnevnim i noćnim uslovima i u rešavanju svih zadataka koje će izvršavati na početnim dužnostima u činu potporučnika. Oni se osposobljavaju za dužnosti komandira brodskog odeljenja i sve druge dužnosti od vojnika pa do oficira palubne službe. Poseban značaj ove plovidbe je u tome što je ovo prvi put da jedan vojni brod Repulike Srbije plovi međunarodnim vodama. Posada je u potpunosti osposobljena za izvršavanje i takvih, najsloženijih zadataka koji podrazumevaju plovidbu izvan teritorijalnih voda Srbije. U Budimpešti ostajemo dva dana. Važno je istaći da je ovo prvi put da brod Rečne flotile plovi izvan Srbije, od formiranja Flotile, istakao je kapetan bojnog broda Andrija Andrić.

Brod posebne namene „Kozara“ izrađen je daleke 1939. godine u tada nemačkoj luci Linc, pod imenom „Kimhild“. Služio je kao komandni brod na sektoru Dunava, Crnog mora i Dnjepra. U sastavu Crnomorske flote nalazio se do 1945. godine. U Vojsci Jugoslavije i Srbije nalazi se od 1960. godine. Obavljao je zadatke matičnog i komandnog broda, školskog broda i rezidencijalnog objekta.

Posle kompletnog generalnog remonta obavljenog od 2009. do 2013. godine u apatinskom brodogradilištu, brod je otočeo svoj drugi život. Danas je „Kozara“ moderan i pouzdan višenamenski brod Rečne flotile Kopnene vojske, spreman da izvršava i najsloženije zadatke, poput ove istorijske međunarodne plovidbe do Mađarske.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA