Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.06.2015.

Korekcija vida laserom na VMA



Operacija egzajmer (~Excimer~) laserom je hirurški metod promene zakrivljenosti rožnjače, kojim se menja prelomna moć oka i koriguje postojeća dioptrija. Mogu se operisati astigmatizam do +/-4 dioptrije, kratkovidost do -10 i dalekovidost do +4. Bezbolna procedura izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj, anesteziji, traje pet minuta po oku, a momenat delovanja lasera na rožnjaču traje do 15 sekundi.

Prva operacija egzajmer laserom izvedena je 5. oktobra 2007. i prikazana tokom „hirurgije uživo“ na Prvom simpozijumu s međunarodnim učešćem „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“ održanom u VMA. Prema rečima pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, načelnik Klinike za očne bolesti VMA, do 2015. godine obavljeno je 12.000 laserskih intervencija u Odseku, egzajmer laserom izvedeno je 1.800 zahvata, a u današnje vreme 150 takvih intervencija godišnje smatra se velikim uspehom.

– Jedan od najkvalitetnijih lasera američka vojska kupila je tek četiri godine posle nas. „Nemačka savršena mašina“ ima mali procenat povraćaja dioptrije i troši najmanje tkiva po jednoj dioptriji. Uz razumevanje Uprave VMA, 2007. godine nabavili smo laser i postali jedina državna ustanova u Evropi, koja ga upotrebljava u svim oblicima lečenja. Pet odsto naše populacije ima jedan od oblika refrakcionih anomalija, a svako posle 45. godine života trebalo bi da nosi naočare zbog staračke dalekovidosti. Sve su to indikaciona područja za laser kojim raspolaže naša Klinika i koji rešava takve probleme –kaže pukovnik prof. dr Vukosavljević.

Egzajmer laser i propratna oprema nisu jeftini, te je i intervencija skupa. Vojni osiguranici zakazuju uz uput i za njih je zahvat besplatan, dok civilni osiguranici plaćaju.

Uslovi za laserski operativni zahvat su da je pacijent stariji od 21 godine života i da ima stabilnu dioptriju godinu dana unazad. Ne postoji gornja starosna granica, ali su, na neki način, intervencije rezervisane za mlađu populaciju od 21. do 50. godine. U 21. godini rast oka je završen, i zato se operacije tada obavljaju. Stav Klinike za očne bolesti je da se zahvat ne obavlja mlađima. Njen načelnik dodaje da je to i stav i Američke oftalmološke akademije.

– Zahvat je moguć i kod dece, samo u određenim slučajevima, kada postoji ogromna razlika između dioptrija jednog i drugog oka – primera radi na jednom oku -12 na drugom -2. Tada dete može biti pacijent – napominje pukovnik Vukosavljević.

Stariji bi trebalo da izbegavaju laserski zahvat, jer se u šestoj deceniji života pojavljuju ostala očna oboljenja – glaukom ili katarakta, te njih ne treba operisati.

BUDUĆNOST OFICIRA
Mnogo profesionalnih pripadnika Vojske Srbije laserski je uklonilo dioptriju. U nekim jedinicama postoje posebni kriterijumi kao što je „stoprocentna vidna oštrina“. Tim intervencijama, omogućeno im je da upotrebljavaju potrebna sredstva na radnom mestu – kacige, zaštitne naočare i maske... Prema rečima potpukovnika docenta dr Resana intervencijama se podiže borbena gotovost naše vojske.

– Među pacijentima su i budući kadeti odličnih psihofizičkih sposobnosti, ali sa jednom „manom“ – dioptrijom. Ne treba zbog refrakcione anomalije koja se može korigovati, odbaciti odlične kandidate. Zato smo mi tu da rešimo problem, i omogućimo svima jednake šanse na konkursu – kaže potpukovnik docent dr Resan.

Sanja ANĐELKOVIĆ