Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2015.

Saradnja sa Centrom za bezbednosnu saradnju ~RACVIAC~



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac primio je zamenika direktora ~RACVIAC~ – Centra za bezbednosnu saradnju brigadnog generala Zdravka Jakopa i tom prilikom je potvrđena dosadašnja uspešna saradnja Ministarstva odbrane i ~RACVIAC~-a, izvršena analiza dosadašnjih aktivnosti ~RACVIAC~-a, kao i doprinosa Ministarstva odbrane njegovom radu.

Kapetan bojnog broda Konjikovac je istakao privrženost Ministarstva odbrane regionalnoj saradnji, kao i saradnji sa ~RACVIAC~-om, u kome Srbija ima status punopravnog člana, kao najboljem načinu očuvanja stabilnosti i bezbednosti u regionu. Takođe, on je naveo da su u toku 2015. godine predstavnici Ministarstva odbrane i ostalih institucija Republike Srbije učestvovali na više od 15 aktivnosti ~RACVIAC~-a i bili domaćini dve od njih.

Brigadni general Zdravko Jakop je istakao važnu ulogu koju ~RACVIAC~, kao regionalna međunarodna organizacija, ima za unapređenje saradnje i bezbednosti u regionu Jugoistočne Evrope što pokazuje i njeno 15-godišnje delovanje, kao i usvajanje „Strategije 2020“ u aprilu 2015. godine na 33. zasedanju Multinacionalne savetodavne grupe (~MAG) RACVIAC~.

Obostrano je zaključeno da je Srbija značajan faktor stabilnosti i saradnje u regionu, kao i aktivni učesnik u svim aktivnostima i sastancima ~MAG/RACVIAC~. U tom smislu, Ministarstvo odbrane će nastaviti trend dobre saradnje sa Centrom za bezbednosnu saradnju i biti konstruktivni partner izgradnje poverenja u regionu.