Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2015.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Norveškom




U Upravi za međunarodnu vojnu saradnju održan je sastanak načelnika Uprave kapetana bojnog broda Milana Konjikovca sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške kapetanom fregate Toreom Andersonom

Na sastanku je analizirana dosadašnja saradnja, razmatrane mogućnosti za njeno unapređenje i potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva za 2015. godinu.

Obostrano je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane veoma razvijena i intenzivna, o čemu govori i kontinuitet susreta na visokom nivou.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je značaj saradnje u oblasti odbrane sa Kraljevinom Norveškom koja se ogleda u ekspertskoj i finansijskoj podršci reformi sistema odbrane i visokom obimu realizovanih aktivnosti. Posebno je izrazio zadovoljstvo saradnjom u oblastima vojne medicine, reforme vojnog obrazovanja i planiranja odbrane. On je zahvalio za podršku koju Kraljevina Norveška pruža uspostavljanju Balkanskih vojnomedicinskih snaga, jednoj od najvećih inicijativa za povezivanje država regiona u oblasti odbrane.

Kapetan fregate Anderson naglasio je da Plan bilateralne vojne saradnje odražava tradicionalnu podršku višegodišnjim projektima od obostranog interesa.