Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2015.

Održana 17. Zokijeva regata



Na Dunavu i Savi u Beogradu, u subotu 23. i nedelju 24. maja, održana je 17. memorijalna regata "Zoran Radosavljević", u znak sećanja na pilota i jedriličara majora Zorana Radosavljevića, pripadnika 127. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Jugoslavije, koji je poginuo u odbrani otadžbine 26. marta 1999. godine.

Na regati, koja je svrstana u sportske manifestacije od značaja za grad Beograd, nadmetalo se 16 posada jedrilica u klasama "mikro" - dužine 5.5 metara sa tri člana i "krstaš" dužine preko 5.5 metara sa višečlanom posadom. U marini na obali Save između Mosta na Adi i Novog železničkog mosta takmičilo se 55 dečaka i devojčica do 14 godina u klasi "optimist".

U klasi "krstaš" posle sabiranja rezultata prvog i drugog takmičarskog dana prvo mesto je pripalo posadi broda "~Imagine~", predvođene skiperom Draganom Stojsavljevićem. U „mikro“ klasi najbolji rezultat ostvario je "~PSTech~" sa skiperom Goranom Stevanovićem. Među najmlađim takmičarima, najbolji su bili Ada Lomić iz jedriličarskog kluba Gemaks i ~Mark Yuill~ iz jedriličarskog kluba AJK Beograd.

Organizatori regate su društvo "Zoran Radosavljević", jedriličarski klub Zemun i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Kapetan fregate Svetislav Šoškić, koordinator regate, ističe da su značajnu pomoć pružili i MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Lučka kapetanija, Prvo parobrodsko društvo i "Beomarine", livnica „Bošnjački“ i kompanija Amblem.

- Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje, kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada, dok su pripadnici RViPVO naletima helikoptera tipa „gazela“ na simboličan način označili početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića, dodao je Šoškić.

Memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA