Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2015.

General Diković na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije, koji je održan danas u zgradi Saveta Evropske unije u Briselu.

Na ovom sastanku Vojnog komiteta Evropske unije, na kome su učestvovali načelnici generalštabova zemalja članica EU, kao i Kanade, Moldavije, Gruzije, Švajcarske, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, između ostalog razmatrane su misije za obuku i savetodavne misije Evropske unije, a komandanti misija Evropske unije za obuku izneli su svoja iskustva i probleme s kojima su se susretali tokom angažovanja u misijama.

Vojska Srbije trenutno učestvuje u multinacionalnoj operaciji Evropske unije ~EUTM Somalia~, vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somaliji (~EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA~) i misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (~EUTM Mali~), u kojima angažuje 24 svoja pripadnika. Vojska Srbije učestvovala je i u vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici (~EUFOR RCA~), do okončanja mandata ove misije 15. marta 2015. godine.