Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2015.

Dan visokih zvanica na vežbi „~LOGEX 15~”



Dan visokih zvanica na vežbi „LOGEX 15”Učesnike međunarodne vežbe „~LOGEX 15~”, koja se od 5. aprila izvodi u Centru za obuku putem simulacija Vojske Srbije, danas su obišli premijer Vlade Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Premijer Vučić izrazio je zadovoljstvo što se vežba ~LOGEX 15~ održava u Srbiji, napominjući da je organizacija vežbe takvog formata još jedan od dokaza sposobnosti naše vojske.

-Mi razvijamo našu Vojsku i ozbiljno jačamo njene resurse. Ono što nam je veoma potrebno jeste znanje i u tome ne zaostajemo za drugima, rekao je premijer Vučić napominjući da naša vojska značajno utiče na stabilnost i da je snažan faktor odvraćanja svakog potencijalnog agresora.

Vučić je naglasio da u okruženju u kom se nalazimo nikoga ne ugrožavamo već da Srbija predstavlja stub stabilnosti regiona i podvukao da je Srbija čvrsto rešena da sačuva svoju teritoriju, građane i njihovu bezbednost.

Dan visokih zvanica na vežbi „LOGEX 15”- Srbija je uvek spremna da reaguje na odgovarajući, odlučan i efikasan način, rekao je premijer, poručujući građanima da mogu biti spokojni kada je reč o bezbednosti. On je naglasio da naša zemlja radi na jačanju i vojnih i policijskih snaga, te da su u te svrhe ove godine nabavljene značajne količine pancirnih košulja i uniformi. On je izrazio uverenje da Srbiji ne preti opasnost jer je ona dovoljno jaka da odgovori na pretnje terorista koji su izavali velike probleme u delu regiona.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izrazio je zadovoljstvo što je, posle dvogodišnjih zajedničkih priprema, počela komandno-štabna multinacionalna vežba u kojoj su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prvi put domaćini, ističući da Srbija nije imala priliku do sada da bude domaćin logističkoj vežbi takvog formata u kojoj učestvuje 122 oficira, podoficira i civilna lica. On je podsetio da je Srbija 2006. formalno postala učesnica programa „Partnerstvo za mir“, ističući da su ciljevi naše zemlje jasno navedeni i da će ućešće Srbije biti u skladu sa ekonomskim, finansijskim, ljudskim, materijalnim i ostalim mogućnostima.

Ministar odbrane naglasio je da je „Partnerstvo za mir“, kao širok okvir za unapređenje međusobne saradnje i povećanja interoperabilnosti ne samo sa zemljama u regionu nego i sa oružanim snagama članicma NATO, bitan za realizaciju zadataka u multinacionalnim operacijma.

Dan visokih zvanica na vežbi „LOGEX 15”- Ovo je najznačajnija logistička vežba Vojske Srbije u tekućoj godini. Stečeno znanje je dragoceno, jer će učešće u multinacionalnim operacijama u budućnosti zahtevati značajnije angažovanje logističkog kadra. Oni moraju da budu obučeni u skladu sa odgovarajućim standardima i procedurama, rekao je ministar zaključivši da se realizaciojom ovakvih vežbi promoviše međusobno razumevanje, poverenje i saradnja učesnika iz različitih zemalja.

O toku vežbe i aktivnostima koje izvode njeni učesnici visoke zvanice informisao je načelnik Uprave za logistiku brigadni general Željko Ninković koji je istako da su svi učesnici u prethodnih nekoliko dana pokazali izuzetno zalaganje i izrazio uverenje da su stekli potrebna znanja i iskustva koja će moći da primene.

Tokom višednevne vežbe, 122 pripadnika oružanih snaga Švedske, Finske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Češke i SAD, a u svojstvu posmatrača predstavnici Jermenije, uvežbavali su koordinaciju prijema, prihvata i daljeg kretanje jedinice ranga brigade. Težište vežbe, čija je tema „Logistička podrška multinacionalnih namenskih snaga u operaciji odgovora na krize“ je na pripremi i angažovanju namenske jedinice u operaciji odgovora na krize, pod mandatom Ujedinjenih nacija, sa naglaskom na razvoj multinacionalne logističke podrške.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA