Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2015.

Nastavak podrške Kraljevine Danske započetim projektima u oblasti odbrane



Bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Danske održane su danas u Beogradu a tom prilikom potpisan je i Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Nastavak podrške Kraljevine Danske započetim projektima u oblasti odbrane Tokom održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija, potpukovnik Goran Nestorović iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju i pukovnik (u penziji) Kurt Refsgard izrazili su zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblasti odbrane.

Kraljevina Danska, kao jedan od najvećih donatora, pružanjem značajne ekspertske i finansijske pomoći omogućila je Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije da, kroz reforme i promene, dostignu kompatibilnost sa oružanim snagama partnerskih zemalja. Potpukovnik Nestorović upoznao je sagovornika sa ciljevima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS-om, aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji, mehanizmima saradnje u okviru Programa „Partnerstvo za mir“, kao i sa trenutnim angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i planovima za povećano angažovanje u narednom periodu.

Pukovnik Refsgard ponovio je da Kraljevina Danska podržava napredak Republike Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. On je naglasio spremnost danske strane da i u naredne dve godine nastavi podršku započetim projektima, prvenstveno u oblastima vojnog vazduhoplovstva, psihološke delatnosti i kroz informatičku podršku.

Obostrano je konstatovano da bi susret na ministarskom nivou značajno doprineo određivanju daljih pravaca saradnje u oblasti odbrane.