Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2015.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Turskom



Bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Turske održane su u Ankari. Tom prilikom, usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa TurskomNačelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Odseka za Evropu u Upravi za međunarodne odnose, bezbednost i sporazume Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske kapetan fregate Dženk Durmazer izrazili su očekivanje da će dobra saradnja, kroz intenziviranje u težišnim i unapređenje u ostalim oblastima, u narednom periodu dostići željeni nivo. Kao prvi korak prepoznata je potreba za redefinisanjem pravnog okvira, koji bi obezbedio širu platformu za buduću saradnju.

Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika sa ciljevima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS-om u 2015. godini, aktivnostima Ministarstva odbrane u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji i istakao da aktivno učešće u Programu „Partnerstvo za mir“ predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz zadržavanje proklamovane politike vojne neutralnosti Republike Srbije. Konjikovac je prezentovao trenutno angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i planove za povećano angažovanje u narednom periodu. On je naglasio da pripadnici Oružanih snaga Republike Turske u sastavu KFOR profesionalnim angažovanjem značajno doprinose uspostavljanju bezbednijeg okruženja na Kosovu i Metohiji.

Uz detaljnu analizu i razmenu stavova u vezi sa aktuelnim političko-bezbednosim izazovima u svetu, obostrano je naglašen značaj regionalne saradnje, jer dinamično bezbednosno okruženje nameće neophodnost čvršćeg povezivanja država regiona u svim sferama, posebno u domenu suzbijanja transnacionalnih pretnji i odgovora na prirodne nepogode.

Kapetan fregate Durmazer ponovio je podršku Republike Turske u procesu evrointegracija Republike Srbije. On je istakao potrebu značajnije razmene iskustava iz učešća u multinacionalnim operacijama, kao i neophodnost intenziviranja vojno-vojne, vojno-obrazovne i vojno-ekonomske saradnje, što bi dalo poseban kvalitet odnosima i doprinelo unapređenju poverenja.

Sagovornici su se saglasili da će daljem kvalitativnom unapređenju saradnje u oblasti odbrane doprineti i planirani susreti na visokom nivou.