Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2015.

Intenzivna saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Francuskom



Saradnja u oblasti odbrane između Republike Srbije i Republike Francuske je razvijena i intenzivna, ali ima mogućnosti za kvalitativno i kvantitativno unapređenje u oblastima od obostranog interesa, konstatovali su danas na sastanku u Ministarstvu odbrane načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Republike Francuske u Beogradu potpukovnik Olivije Ruane.

Intenzivna saradnja u oblasti odbrane sa Republikom FrancuskomSagovornici su se saglasili da se duži niz godina saradnja odvija kroz težišne oblasti – vojno-obrazovnu, vojno-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao i da kvalitetu saradnje značajno doprinose zajedničke aktivnosti u obuci i učešću u multinacionalnim operacijama.

Kapetan bojnog broda Konjikovac naglasio je da strateško partnerstvo dve zemlje datira od 2011. godine i da zajedničko angažovanje u multinacionalnim operacijama predstavlja krunu saradnje u oblasti odbrane. Istakao je uverenje da Srbija predstavlja garant mira u regionu i ponovio jasno opredeljenje Srbije za unapređenje mira i sigurnosti, ne samo u ovom delu Evrope, nego i na globalnom planu, kroz predsedavanje OEBS-om i aktivno angažovanje u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Kapetan bojnog broda Konjikovac je ponovio zahvalnost za logističku podršku u francuskoj vojnoj bazi u Džibutiju za pripadnike našeg tima za zaštitu brodova i izrazio očekivanje da će saradnja sa francuskom stranom uskoro biti nastavljena i u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici – EUMAM RCA. On je upoznao sagovornika sa prioritetima saradnje sa Evropskom unijom i mehanizmima saradnje u okviru Programa „Partnerstvo za mir“.

Potpukovnik Ruane smatra da je u narednom periodu potrebno povećati obim vojno-ekonomske saradnje, shodno potrebama dva sistema odbrane i objektivnim mogućnostima. On je rekao da su francuske kompanije zainteresovane za pronalaženje modaliteta saradnje, posebno za učešće na tenderima za nabavku i remont rezervnih delova, kao i modernizaciju vazduhoplova.

Obostrano je konstatovano da bi susret na ministarskom nivou značajno doprineo određivanju daljih pravaca saradnje u oblasti odbrane.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.