Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.04.2015.

Otkrivena spomen-bista Aleksandru Beriću



Otkrivena spomen-bista Aleksandru BerićuMinistar odbrane Bratislav Gašić otkrio je danas u sremačkom selu Belegiš spomen-bistu poručniku bojnog broda prve klase Aleksandru Beriću, komandantu rečnog monitora „Drava“, koji je zajedno sa 75 članova posade, izvršavajući komandantsku dužnost i zavet da neće dozvoliti da brod padne u ruke okupatora, potonuo na dno Dunava. Njegovo beživotno telo pronašli su, 90 kilometara nizvodno od potonuća, meštani Belegiša i u tajnosti sahranili na seoskom groblju.

Inicijativa za postavljanje biste slavom ovenčanog mornaričkog komandanta čije ime nosi i novosadska kasarna u kojoj je sedište Komande i dela jedinica Rečne flotile potekla je od dr Milana Runića, penzionisanog profesora Novosadskog univeziteta, a izradu, izlivanje i postavljanje biste, delo akademskog vajara Đorđa Lazića-Ćapše iz Sremskih Karlovaca, podržali su pripadnici i brojni prijatelji Rečne flotile.

Postavljanje biste Aleksandru Beriću u Belegišu prva je u nizu manifestacija kojom pripadnici Rečne flotile, u godini proslavljanja 100. godišnjice Rečne flotile i roda rečnih jedinica, kao sećanje na 6. avgust 1915. godine kada je prvi srpski ratni brod „Jadar“ izgrađen u beogradskom brodogradilištu na Čukarici, obeležavaju ne samo svoj nego i značajan jubilej srpskih brodaraca.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Откривање бисте | FLV