Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2015.

Nastavak saradnje u oblasti odbrane sa Kinom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac razgovarao je danas sa vojnim, pomorskim i vazduhoplovnim izaslanikom odbrane Narodne Republike Kine starijim pukovnikom Vang Haibinom.

Istaknuto je da postoji visok stepen saglasnosti dve države o najvažnijim pitanjima, kao što su podrška Narodne Republike Kine očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naša podrška politici “jedne Kine”. Takođe, izraženo je ubeđenje da dijalog zainteresovanih strana predstavlja najbolje rešenje za prevazilaženje svih sporova i problema.

Tokom razgovora konstatovano je da strateško partnerstvo tradicionalno prijateljskih zemalja dobija potvrdu kroz sve sadržajniju saradnju u oblasti odbrane. Zaključeno je da su dosadašnji susreti na visokom nivou dali dodatni impuls saradnji i doprineli njenom kvalitativnom i kvantitativnom unapređenju.

Kapetan bojnog broda Konjikovac informisao je o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, ponovio privrženost konceptu vojne neutralnosti i nastojanje da ravnopravno sarađuje sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu. Upoznao je sagovornika sa aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i o merama koje preduzima s ciljem unapređenja kapaciteta i sposobnosti za predsedavanje Republike Srbije OEBS i učešćem u multinacionalnim operacijama. Zahvalio je na pomoći koju je Narodnooslobodilačka armija Kine uputila Ministarstvu odbrane Republike Srbije nakon katastrofalnih poplava u 2014. godini, što je dokaz iskrenih odnosa dve vojske i dva naroda.

Stariji pukovnik Haibin izrazio je želju da se odlična saradnja nastavi i ubuduće, istakavši veoma dobru komunikaciju sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Težišne oblasti saradnje u narednom periodu biće nastavak dijaloga na visokom nivou, kao i dalji razvoj vojnoobrazovne i vojnoekonomske saradnje, uz istraživanje mogućnosti za unapređenje vojnotehničke saradnje.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.