Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.03.2015.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom



Načelnik Uprave za međunarodu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac razgovarao je danas sa izaslanikom odbrane Ruske Federacije u Beogradu pukovnikom Valerijem Igorevičem Volkovim.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom Obostrano je istaknuto zadovoljstvo ostvarenim kontinuitetom razmena poseta visokog nivoa u proteklom periodu, što samo potvrđuje odlične odnose uspostavljene na nivou strateškog partnerstva. U tom smislu, potvrđeno je učešće ministra odbrane Bratislava Gašića na predstojećoj 4. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, u aprilu ove godine.

Izražena je zahvalnost na podršci koju Ruska Federacija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i naporima da se problemi na prostoru Kosova i Metohije rešavaju mirnim putem, kroz dijalog svih zainteresovanih strana.

Kapetan bojnog broda Konjikovac posebno je naglasio da Srbija ostaje privržena konceptu vojne neutralnosti i da će i ubuduće ravnopravno sarađivati sa partnerima i na Istoku i na Zapadu, na bazi partnerskih odnosa i međusobnog uvažavanja.

Još jednom je iskazan principijelan stav Republike Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta svih članica Ujedinjenih nacija. Takođe, izraženo je ubeđenje da dijalog zainteresovanih strana predstavlja najbolje rešenje za prevazilaženje svih sporova i problema. Srbija će, tokom ovogodišnjeg predsedvanja OEBS-om, na transparentan, nepristrasan i objektivan način usmeravati aktivnosti organizacije, kako bi dorpinela uspostavljanju i održavanju mira na globalnom planu.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane dostigla visok nivo opštih i političkih bilateralnih odnosa. Kao težišne oblasti saradnje profilisali su se vojno-vojna, vojno-obrazovna, vojno-medicinska i vojno-tehnička saradnja. Konstatovano je da u narednom periodu treba pronaći modalitete za kvalitativno unapređenje saradnje, u obostranom interesu.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.