Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.03.2015.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Kipar



Prve bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Kipar održane su od 15. do 17. marta u Beogradu. Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Odeljenja za politiku odbrane i međunarodnih poslova u Ministarstvu odbrane Republike Kipar potpukovnik Konstantinos Fotiu, u otvorenom dijalogu, razmenili su mišljenja o aktuelnim vojno-bezbednosnim pitanjima, analizirali saradnju u oblasti odbrane i razmotrili načine za njeno unapređenje. Obostrano je istaknuta potreba kontinuiteta poseta visokog nivoa.

Prve bilateralne odbrambene konsultacije sa Republikom Kipar Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Zahvalio je na podršci koju Republika Kipar pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema pripadnicima Vojske Srbije angažovanih u mirovnoj misiji ~UNIFCYP~ na Kipru.

On je informisao sagovornika o dosadašnjim dostignućima reforme sistema odbrane Republike Srbije, prioritetima tokom predsedavanja OEBS-om i aktuelnom učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju je predstavio kapacitete Vojne i Vojnomedicinske akademije, partnerskog centra CUK ABHO u Kruševcu i baze „Jug“, kao i mogućnosti za unapređenje vojno-ekonomske saradnje. On se saglasio sa sagovornikom o potrebi kontinuiteta poseta visokog nivoa.

Potpukovnik Fotiu predložio je da se sadržaj i intenzitet saradnje u oblasti odbrane prilagođavaju aktuelnom trenutku i potrebama dva sistema odbrane. On je ponovio principijelnu podršku Republici Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i zahvalio za izuzetno profesionalan odnos pripadnika Vojske Srbije koji se nalaze u multinacionalnoj operaciji na Kipru. Naročitu pažnju kiparska strana posvetiće razmatranju mogućnosti uspostavljanja vojnoobrazovne saradnje, saradnje specijalnih jedinica i razmene bogatog iskustva dve vojske.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Kipar za 2015. godinu.