Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2015.

Pozitivan trend u saradnji sa Španijom



Izaslanik odbrane Kraljevine Španije u Atini kapetan bojnog broda Hoze Očoa, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Srbiju, posetio je danas Ministarstvo odbrane Republike Srbije gde se sastao sa načelnikom Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetanom bojnog broda Milanom Konjikovcem.

Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika sa dostignućima reforme sistema odbrane Republike Srbije. On je ponovio zahvalnost Kraljevini Španiji zbog nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ i kontinuirane podrške evropskim integracijama Republike Srbije.

Obostrano je konstatovan napredak u saradnji u oblasti odbrane, nakon bilateralnih odbrambenih konsultacija u Španiji krajem 2014. godine. U prilog tome govore i dogovorene posete ministra odbrane Bratislava Gašića Španiji i načelnika Generalštaba admirala Fernanda Garsije Sančeza Srbiji do kraja godine.

Posebnu dimenziju saradnji u oblasti odbrane daju zajedničke pripreme, obuka i angažovanje pripadnika dve vojske u misiji UNIFIL u Libanu.

Pozitivna iskustva, stečeno poverenje i čvrste veze iz zajedničkog angažmana u UN misiji u Libanu, kao i visok stepen razumevanja o globalnim pitanjima, predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Tokom posete Beogradu kapetan bojnog broda Očoa imao je neposredne konsultacije sa pripadnicima organizacionih jedinica Ministarstva odbrane Republike Srbije.