Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.02.2015.

Nove dimenzije saradnje u oblasti odbrane sa Mađarskom



Nove dimenzije saradnje u oblasti odbrane sa MađarskomU Budimpešti su održane treće bilateralne odbrambene konsultacije Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Mađarske na kojima su načelnici uprava za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i Piter Gila konstatovali da je nedavni susret ministara odbrane Bratislava Gašića i Čabe Hendea potvrdio obostranu opredeljenost za dalje unapređenje saradnje.

Pukovnik Konjikovac istakao je da saradnja u oblasti odbrane u potpunosti prati sveukupne odnose dve zemlje, koje karakteriše intenzivan politički dijalog i visok stepen razumevanja. On je zahvalio za podršku koju Mađarska daje Srbiji u procesu evrointegracija kao i za profesionalan odnos pripadnika mađarskih oružanih snaga angažovanih u KFOR na Kosovu i Metohiji.

Zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama na Kipru predstavlja krunu saradnje i poverenja, dok tradicionalno izvođenje zajedničkih vojnih vežbi doprinosi unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti oružanih snaga dve zemlje naglasio je pukovnik Konjikovac. On je preneo spremnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se napravi značajan iskorak ka uspostavljanju vojnoekonomske saradnje.

Nove dimenzije saradnje u oblasti odbrane sa MađarskomPiter Gila je istakao da se kvalitet saradnje posebno ogleda kroz učešće u bilateralnim vojnim vežbama “~Iron Cat~” i “~Neigbours~”, ali i multilateralnim vežbama poput „~Brave Warrior~” i “~Capable Logistician~”. Nove oblasti saradnje, kao što su saradnja dva univerziteta i saradnja Centra za obuku i usavršavanje podoficira Vojske Srbije i Podoficirske akademije Oružanih snaga Mađarske, daju novu dimenziju saradnji u oblasti odbrane.

Tokom posete, organizovan je i susret sa načelnikom Odeljenja za razvoj vojne opreme Ministarstva odbrane Mađarske brigadnim generalom Ištvanom Filotasom.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.