Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2015.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Holandijom



Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Holandije za 2015. godinu potpisali su u Beogradu načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Kraljevine Holandije potpukovnik Robert Verbruh.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa HolandijomAnalizirajući saradnju u oblasti odbrane u protekloj godini, obostrano je konstatovano da je saradnja dobra i pored ograničenih budžetskih sredstava, ali da je potrebno iskoristiti prostor za njeno kvalitativno i kvantitativno unapređenje, u obostranom interesu.

Pukovnik Konjikovac istakao je značaj saradnje sa Kraljevinom Holandijom zbog podrške reformskom kursu i priključenju Republike Srbije evropskim integracijama. On je naglasio potrebu iznalaženja novih modaliteta saradnje, s obzirom da je Kraljevina Holandija prošle godine završila sa podrškom projektu „Podoficir“, kao i u organizaciji i realizaciji kurseva „Pravo u oružanim sukobima“ (~LOAC~), a do kraja ove godine završiće podršku u realizaciji „Programa učenja engleskog jezika“ (~PELT~) i „Regionalnog kursa o civilno-vojnim odnosima i civilno-vojnoj saradnji“.

Potpukovnik Verbruh čestitao je Republici Srbiji predsedavanje OEBS-om i istakao njenu lidersku ulogu u regionu, kada je u pitanju angažovanje u multinacionalnim operacijama. On je izrazio očekivanje da će saradnja i u narednom periodu biti realizovana kroz težišne oblasti saradnje.