Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.01.2015.

Početak usavršavanja 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane



Početak usavršavanja 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbraneMinistar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, prisustvovali su danas svečanosti povodom početka usavršavanja polaznika 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane u prostorijama Centra za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Ove godine na Visoke studije bezbednosti i odbrane upućeno je 15 polaznika, među kojima su predstavnici ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, Narodne skupštine Republike Srbije, kao i četiri polaznika iz inostranstva - po jedan oficir iz Alžira i Makedonije i dva polaznika iz Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom, ministar Gašić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da poželi uspešan početak polaznicima najvišeg nivoa usavršavanja vojnoobrazovnog sistema naše zemlje, podsetivši istovremeno na njihov značaj kada je reč o aspektima nacionalne bezbednosti.

Početak usavršavanja 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane- Svi polaznici studija biće u prilici da sagledaju izazove sa kojima se suočavaju sistemi bezbednosti i odbrane u našoj zemlji i u regionu. Takođe, oni će moći neposredno i bez odlaganja da preduzmu mere da na te iste izazove i odgovore – naglasio je ministar odbrane ukazujući na značaj toga što su među polaznicima i pripadnici stranih oružanih snaga, jer nacionalna i regionalna bezbednost zavisi od visokog nivoa saradnje međunarodnih subjekata.

Obraćajući se polaznicima, ministar Gašić je poručio da to što su izabrani da se usavršavaju na Visokim studijama bezbednosti i odbrane, svojevrsna je ocena njihovih pretpostavljenih., ali i poruka da računaju na njih, da poštuju njihove rezultate, kao i da veruju da mogu da postanu lideri na strategijskom nivou. On je, takođe, naglasio da profesori i predavači na ovim studijama dobijaju širu i konstruktivniju ulogu, jer su u direktnoj vezi sa razvojem sistema bezbednosti.

Početak usavršavanja 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane- Ne zaboravite da razvoj Visokih studija bezbednosti i odbrane, ali i ostalih nivoa usavršavanja na Vojnoj akademiji, ima implikacije koje su šire od obrazovnih. Kada to kažem, mislim na zadatke da naš vojnoobrazovni sistem učinimo otvorenijim za učešće, ne samo civilnih, već i stranih polaznika i predavača – poručio je ministar Gašić dodajući da takvim pristupom vojno obrazovanje postaje element saradnje sa regionom i svetom, ali i instrument spoljne politike naše zemlje.

Prema rečina načelnika Škole nacionalne odbrane pukovika dr Miroslava Talijana, nivo i potreba za ovim oblikom usavršavanja, Visokim studijama bezbednosti i odbrane, uticali su da u među polaznicima budu predstavnici najviših institucija naše zemlje. On je, takođe, izrazio uverenje da će polaznici ove generacije dostići, ako ne i premašiti, rezultate prethodnih.

Početak usavršavanja 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbraneVisoke studije bezbednosti i odbrane (VSBO) organizacijska su celina u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije u kojoj se jednom godišnje realizuje četvrti, najviši nivo karijernog usavršavanja oficira, visokih državnih službenika ministarstava i agencija Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije, kao i iz država regiona.

Osnovni cilj Visokih studija bezbednosti i odbrane je obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti. Težište je na osposobljavanju polaznika za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanje dugoročnih političko-bezbednosnih trendova, razvoj elemenata politike nacionalne bezbednosti i saradnju sa drugim sistemima nacionalne bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

Program usavršavanja obuhvata 25 tematskih sadržaja grupisanih u tri nastavna područja, a
predavači su profesori Univerziteta odbrane i drugih univerziteta iz Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра | FLV
Свечаност | FLV