Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.11.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Kraljevinom Švedskom



Tokom održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Švedske konstatovano je da saradnja u oblasti odbrane beleži konstantan rast. Zajednički je ocenjeno da je visok stepen realizacije planiranih aktivnosti tokom 2014. godine rezultat odličnog planiranja i jasno izraženog težišta saradnje.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Kraljevinom Švedskom Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac istakao je da vojno obrazovanje predstavlja najznačajniju oblast saradnje. On je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom saradnje u oblasti školovanja i obuke pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Međunarodnom centru Oružanih snaga Kraljevine Švedske – SWEDINT i zahvalio na povećanom broju ponuđenih kurseva.

Predstavnik Ministarstva odbrane Kraljevine Švedske potpukovnik Danijel Otoson naglasio je da je saradnju u narednom periodu potrebno dalje kvalitativno unaprediti u obostranom interesu. On je ponovio spremnost švedske strane da, kao neutralna država, prenese iskustva iz angažovanja u okviru Programa Partnerstvo za mir, kao i u domenu saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Tokom razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.