Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.11.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Grčkom




Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i direktor Direktorata za međunarodne poslove Ministarstva nacionalne odbrane Republike Grčke komodor Aleksandros Diakopulos konstatovali su danas, tokom održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija, da intenzivna saradnja u oblasti odbrane, koja je u stalnom usponu, prati trend odličnih političkih odnosa dve države. Zajednički je ocenjeno da je visok stepen realizacije planiranih aktivnosti tokom 2014. godine rezultat odličnog planiranja i jasno izraženog težišta saradnje.

Pukovnik Konjikovac zahvalio je za kontinuiranu podršku Republike Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva spoljne politike Republike Srbije – članstvu u Evropskoj uniji, očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji i unapređenju regionalne saradnje. Istakao je da, i pored otežanog finansiranja u 2014. godini, kvantitet i kvalitet realizovanih aktivnosti ukazuju da Republika Grčka predstavlja jednog od najznačajnijih evropskih partnera Republike Srbije u oblasti odbrane.

Dosadašnja saradnja pretežno se odvijala kroz vojnoobrazovnu saradnju, zajedničko angažovanje u multinacionalnim operacijama i zajedničku obuku specijalnih jedinica. Imajući u vidu da obrazovanje predstavlja ulaganje u budućnost, a da su profesionalni i kvalitetni kadrovi preduslov razvoja svakog društva, pukovnik Konjikovac naglasio je da stalno usavršavanje kadrova predstavlja obavezu, ali i odgovornost dva ministarstva odbrane. Nove inicijative sadržane u Planu BVS za 2015. godinu, a koje se odnose na uspostavljanje saradnje dva inspektorata odbrane, kao i u domenima vojne medicine i strategijskog planiranja, stvoriće mogućnost da se dosadašnja veoma uspešna saradnja i kvalitativno i kvantitativno unapredi. Ukazao je na značaj poseta visokog nivoa za utvrđivanje strateških smernica buduće saradnje i izrazio nadu da će novoimenovani ministar nacionalne odbrane Republike Grčke Nikos Dendias uskoro posetiti Republiku Srbiju, na poziv ministra odbrane Bratislava Gašića.

Komodor Diakopulos je istakao da saradnja u oblasti odbrane ima konstantan uzlazni trend i da će grčka strana nastojati da takav trend zadrži. I pored restriktivnih mera obe države, broj realizovanih aktivnosti tokom 2014. godine je impresivan, što obema stranama daje za pravo da ista očekivanja imaju i u narednoj godini. Po pitanju poseta visokog nivoa, izrazio je nadu da će do uzvratne posete novoimenovanog ministra nacionalne odbrane Republike Grčke Republici Srbiji doći veoma brzo. Ponovio je spremnost Republike Grčke za nastavak podrške Republici Srbiji u procesu evrointegracija i angažovanja u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Obostrano je konstatovano da Srbija i Grčka treba da nastave sa negovanjem tradicija, posebno u godinama obeležavanja značajnih istorijskih datuma iz Prvog svetskog rata, uključujući i posete spomenicima i memorijalima vezanim za borbu za slobodu i demokratiju.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

photoFOTOGALERIJA