Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2014.

Odbrambene konsultacije sa Češkom Republikom




U okviru redovnih, planiranih aktivnosti, delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije boravila je Češkoj Republici, radi održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija.

Tokom razgovora u Ministarstvu odbrane Češke Republike, zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i načelnik Uprave za politiku odbrane Jozef Opluštil ocenili su da je bilateralna vojna saradnja između dva ministarstva odbrane dobra ali da, s obzirom na nivo uspostavljenih odnosa dve zemlje i interese sistema odbrane, ima dovoljno prostora za njeno unapređenje.

Pukovnik Konjikovac je, analizirajući dosadašnju saradnju, istakao da kvalitet realizovanih aktivnosti ukazuje da Češka predstavlja jednog od značajnijih partnera Republike Srbije u oblasti odbrane, i pored otežanog finansiranja aktivnosti međunarodne vojne saradnje u poslednje dve godine. Podsetio je da je najveći broj aktivnosti realizovan u periodu dva mandata Češke kao kontakt ambasade za saradnju Srbije sa NATO, u kojem je Češka učinila dosta u promovisanju evrointegracija i finansiranju reforme sistema odbrane kroz poverilačke fondove Programa Partnerstvo za mir.

Izrazio je očekivanje da će saradnja i u narednom periodu biti nastavljena u težišnim oblastima - vojnom obrazovanju i razmeni kadeta, ABHO, logistici i standardizaciji. Uspostavljena je odlična saradnja dva univerziteta odbrane, a unapređenje saradnje u oblasti ABHO moguće je kroz intenzivniju razmenu instruktora i njihovo angažovanje na kursevima koji u Regionalnom centru ABHO u Kruševcu i Združenom ABHO Centru izuzetnosti u Viškovu. Takođe, Ministarstvo odbrane zainteresovano je za unapređenje saradnje sa Međunarodnim logističkim koordinacionim centrom i angažovanje u okviru definisanih projekata „pametne odbrane”.

Opluštil je preneo spremnost Češke da podeli iskustva u domenu bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja Evropskoj uniji, kao i angažmana u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i borbenih grupa EU. Otvoreni su za učešće Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Multinacionalnom centru za obuku vazduhoplovstva, gde je Češka vodeća zemlja. Izrazio je očekivanje da će pripadnici Vojske Srbije, kao i do sada, dati doprinos u pripremnim aktivnostima i izvođenju vežbe ~CAPABLE LOGISTICIAN 2015. ~

Obostrano je potvrđena opredeljenost za kontinuitet susreta na ministarskom nivou, radi definisanja strateških smernica za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Na kraju razgovora razmotreni su predlozi aktivnosti za Plan bilateralne vojne saradnje u 2015. godini.