Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.08.2014.

Otvorena izložba „Sećanje - tuga i lepota“



U okviru obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena autorska izložba „Sećanje – tuga i lepota“ akademskog slikara i dizajnera Ivanke Jevtović. Otvaranju je prisustvovao državni sekretar Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ličnosti iz javnog života kao i mnogobrojni poštovaoci umetnosti.


Izložbu posvećenu heroinama Prvog svetskog rata, Milunki Savić i Nadeždi Petrović, otvorio je Dušan Milovanović, muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti u penziji. Tom prilikom on je istakao da narod bez poznavanja istorije i svojih korena nema nikakvu sadašnjost, a kamoli budućnost.

- Ivanka Jevtović ovom prilikom ispričala je svoju priču, svoj odnos prema precima, oduživši dug ostavljajući svoj doprinos srpskoj umetnosti. Njen postupak je trostepen – sećanje, tuga i lepota. Sećanje, kao obavezujuća veza sa svim precima, tuga, jer se nije ostvarilo ono što su sanjali, ni Nadežda ni Milunka. I na kraju, lepota, koja se sa dobrotom potpunjuje i lekovito deluje na sve one koji su spremni da je prime, rekao je Milovanović dodajući da izložbom dominira jedan ornamentalni segment, vizantijsko srce, simbol ljubavi i pokušaj autora da nadomesti sve do sada propušteno, ističući da bi „njena kiša srca trebala da potre sav ne-odnos i ne-ljubav i da svojom lekovitom namenom oblagorođuje i vida.“

Poželevši dobrodošlicu gostima, direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub M. Marković istakao je da mu je velika čast što je imao priliku sarađuje sa autorkom prateći njen stvaralački duh od samog začetka večeras prikazane izložbe.

- Tim koji je pripremao ovaj projekat praktično je imao uvid u njega od samog početka pa sve do potpune realizacije. Za mene je to bilo sjajno iskustvo, jer sam sa umetnicom mogao da na delu sagledam njenu osnovnu zamisao, koja je prepuna simbolike i ornamenata iz naše kulturne i duhovne baštine, rekao je potpukovnik odajući posebno priznanje ljudima koji su najbliže sarađivali sa umetnicinom, njenom bratu Ivanu Jevtoviću i Dragani Marković.



Autorka izložbe zahvalila je Ministarstvu odbrane i Medija centru na nesebičnoj podršci i saradnji od samog početka projekta.

- Izložba je posvećena Milunki Savić i Nadeždi Petrović, srpskim heroinama velikog rata. U stvari, inspiracija je već sam Veliki rat. Izložba se sastoji iz tri dela, smeštena u dve prostorije. U prvoj je predstavljen Veliki rat preko kolaža i modela visoke mode, kolekcijom sa kojom sam nedavno otvorila Dane Srbije u Parizu, rekla je Ivanka Jevtović kojoj je reakcija pariške publike dala vetar u leđa da stvori sve ono što je danas u Domu Vojske prezentovano.
Postavka druge prostorije, posvećena Nadeždi Petrović, u kojoj su prazni beli ramovi sa vizantijskim srcima i rukom oslikanim motivima fresaka otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje.

Snažnom inspiracijom, koristeći tehniku kolaža u panelima, do stilizacije elemenata uniforme i narodne nošnje u modelima visoke mode, kroz ram i srce, kao simbole sećanja – Ivanka Jevtović gradi svoj zapis. Zato su ornamenti sa fresaka iz manastira raško-moravske škole, ćilimi i jabuke, upotpunili ramove u kojima je spakovano i sačuvano sećanje, sačinjeno iz dva elementa – tuge i lepote.


Mala galerija Doma vojske biće otvorena za posetioce izložbe do 20. septembra 2014. svakog dana, sem nedelje, od 11.00 do 19.00 časova. Ulaz je slobodan.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање изложбе | FLV
Ауторка Иванка Јевтовић | FLV
Изложба | FLV