Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.07.2014.

Snimanje filma „Srbija u Velikom ratu"



Snimanje filma „Srbija u Velikom ratu"Na poligonu Pasuljanske livade, tokom prethodna četiri dana, snimane su scene borbenih dejstava srpske vojske na prostoru Solunskog fronta, igrano-dokumentarnog filma i serije „Srbija u Prvom svetskom ratu”.

Film autorke Slađane Zarić realizuje se u saradnji Radio Televizije Srbije i Ministarstva odbrane odnosno Vojnofilmskog centra „Zastava film“. U filmu i seriji biće predstavljeni najdramatičniji događaji u bici na Kajmakčalanu, Gorničevskoj bici, životu na liniji fronta i polasku u proboj. Sve scene bazirane su na istinitim događajima učesnika rata, predstavljenim u knjigama ili opisanim u ratnim dnevnicima.

Na Pasuljanskim livadama dramatizuju se borba na Ceru, Kolubari, povlačenje preko Albanije i život vojnika na Solunskom frontu.

Prema rečima autorke, projekat predstavlja hronologiju Velikog rata, što je veoma zahtevan poduhvat, jer obuhvata period od četiri godine. Jedna od ideja bila je i edukovanje naroda o Prvom svetskom ratu.

- Film će biti veoma poučan. Želela bih da tematiku približim mladima koji malo znaju o tome. Cilj je da kroz atraktivne scene i prikaze tih predela pokažemo publici kako je izgledalo u doba njihovih predaka. Snimali smo put kojim je srpska vojska išla prilikom povlačenja i kamerama zabeležili kako je sve to izgledalo pre čitav vek. Bili smo na Krfu, Kajmakčalanu i Dobrom polju – mestu gde je probijen Solunski front, rekla je Slađana Zarić. Ona je dodala da je saradnja s Ministartvom odbrane, Vojskom Srbije i VFC „Zastava filmom“ već postala tradicija i da je sve bolja.

Snimanje filma „Srbija u Velikom ratu"- Veliku podršku pružile su nam Treća brigada Kopnene vojske i Specijalna brigada, čiji su pripadnici dali sve od sebe glumeći vojnike u ratu. Bez ikakvih problema izvodili su zahtevne scene, i uspešno dočarali kako je to izgledalo pre 100 godina. Scene nisu plod imaginacije, već veoma realne slike, izjavila je autorka.

Zamenik direktora VFC „Zastava film“ major Goran Ikonić ukazao je na to da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u nekoliko projekata povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

- Ovaj projekat je veoma važan s obzirom da je naša vojska naslednik tradicije slavne srpske vojske sa Cera, Krfa i Kajmakčalana. Snimanje na Pasuljanskim livadama predstavlja drugu fazu ovog projekta. Prva je bila snimanje u inostranstvu, koju je odradila ekipa RTS-a, a poslednja će se snimati u okolini Beograda, rekao je major Ikonić.

Snimanje filma „Srbija u Velikom ratu"Rediteljka Ivana Stivens objasnila je da je bilo veoma zahtevno rekonstruisati borbe u Prvom svetskom ratu i da su autorima, pored iščitavanja literature, pomagali vojni konsultanti i istoričari.

Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić i Dobrivoje Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, kostimograf Biljana Mihajlović, scenograf je Snežana Popović, a vojni konsultanti Ivan Mijatović i Slobodan Đukić. Premijera dokumentarno-igranog filma i serije „Srbija u Velikom ratu“ biće održana za nekoliko meseci.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Слађана Зарић | FLV
Редитељка Ивана Стивенс  | FLV
Мајор Горан Иконић  | FLV
Снимање филма | FLV