Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.06.2014.

Visok stepen obučenosti vojske



"Plavi odgovor 2014"Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su završnom delu taktičke vežbe sa bojnim gađanjem Rečne flotile i sadejstvujućih snaga „Plavi odgovor 2014“ danas u Titelu.

Taktička vežba sa bojnim gađanjem imala je za temu „Vatrenu podršku snaga Kopnene vojske na i u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva i formiranje desantnog i skelskog mesta prelaska“.

Tom prilikom, ministar Gašić izjavio je da je danas prikazan visok stepen operativne funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

"Plavi odgovor 2014"- Videli smo veliki deo sposobnosti naše vojske, i demantujem sve koji kažu da Vojska Srbije nije materijalno i tehnički opremljena. Meni je veliko zadovoljstvo da pripadnici naše vojske pokazuju visok stepen obučenosti, a ova vežba je jedan od pokazatelja da se ulaže u naoružanje i sredstva opreme Vojske Srbije. Čestitam im na ovako perfektno izvedenoj vežbi. Veliku zahvalnost dugujem komandantu Rečne flotile pukovniku Andriji Andriću, koji je u protekle dve godine uložio sebe i ljudske resurse da Rečna flotila i Vojska Srbije izgledaju ovako dobro kako izgledaju. Idemo dalje u modernizaciju i Rečne flotile i ViPVO, rekao je ministar odbrane.

"Plavi odgovor 2014"Vežbom su prikazani vazduhoplovna vatrena podrška rečnog desanta, artiljerijska podrška rečnog desanta, lažni rečni desant, brodska vatrena priprema rečnog desanta, zatim borbeno traganje i spašavanje kao i tri talasa rečnog desanta.

Komandant Rečne flotile rekao je da su jedinice Vojske Srbije u svakom trenutku spremne na izvršenje zadataka.

- Bili smo prethodnih nedelja u Obrenovcu, Šapcu i u svim ostalim mestima gde je to bilo potrebno. Danas smo realizovali zadatke iz prve misije Vojske Srbije, a to je odbrana od oružanog ugrožavanja. Cilj rečnog desanta je potpuno ispunjen, sva sredstva su pokazala svoju tehničku ispravnost, a komandanti su pokazali znanje iz oblasti taktike, rekao je pukovnik Andrić.

"Plavi odgovor 2014"Na vežbi je učestvovalo više od 500 pripadnika iz Rečne flotile, Prve bigade Kopnene vojske, Specijalne brigade i  204. vazduhoplovne brigade ViPVO. Učestvovalo je 14 raznih tipova brodova i plovnih sredstava, četiri aviona, amfibijski transporteri, skele, remorkeri i određeni broj transportnih i terenskih vozila.

Ministar Gašić i general Diković obišli su učesnike vežbe i posadu broda posebne namene „Kozara“ i čestitali im na uspešno izvedenoj, zahtevnoj, složenoj i po mnogo čemu jedinstvenoj vežbi, prikazanom zalaganju, profesionalnosti i obučenosti.

"Plavi odgovor 2014"U drugom delu dana, prikazano je dejstvo avijacije po otkrivenim brodovima, sprečavanje prodora rečnih snaga neprijatelja, podrška jedinicama Prve brigade KoV u napadu, zatim eksploatacija artiljerijsko-raketnih dejstava i sprečavanje izvlačenja rečnih snaga neprijatelja. Posle drugog dela vežbe, priređen je defile plovnih sastava upriličen rekom Tisom, kojim je završena taktička vežba „Plavi odgovor 2014“.

Nakon vežbe, komandant Rečne flotile pukovnik Andrija Andrić, uručio je ministru Gašiću plaketu u ime pripadnika te jedinice.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Братислава Гашића | FLV
Пуковник Андрија Андрић, командант Речне флотиле | FLV
Вежба | FLV
Вежба 2. део | FLV