Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.06.2014.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Slovenijom



U okviru redovnih planiranih aktivnosti, danas je u Ministarstvu odbrane održan sastanak radi analize i sagledavanja saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Republike Slovenije u prethodnom periodu, kao i finalnog usaglašavanja i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom dostignute saradnje u oblasti odbrane i tendencijom daljeg kvalitativnog unapređenja. Saradnju karakterišu redovni susreti visokog nivoa, koji su značajno doprineli intenziviranju saradnje u oblasti odbrane, a većina predloga i dogovora iznetih tokom tih susreta ozvaničena je i u Planu bilateralne vojne saradnje.

Izražena je zahvalnost Republici Sloveniji za nesebičnu pomoć i podršku tokom pružanja odgovora na poplave koje su zadesile našu zemlju, ali i za osnivanje Radne grupe za koordinaciju pomoći Srbiji i BiH, koja će biti zadužena za pružanje stručne ili tehničke pomoći u oporavku države.

Takođe, preneta je zahvalnost za podršku Republici Srbiji na putu evropskih integracija i profesionalnom angažovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Slovenije u sastavu KFOR na doprinosu stabilnosti i postizanju trajnog mira.

Planirane aktivnosti u 2014. godini omogućavaju nastavak saradnje u oblastima razmene iskustava iz procesa formiranja podoficirskog kora, saradnje vojnih arhiva, vojnoobrazovnih institucija i u oblasti budžetiranja i finansiranja, kao i uspostavljanje saradnje u domenu obuke specijalnih jedinica.

Iskazan je interes Ministarstva odbrane Republike Srbije za razmenu iskustava po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja EU, angažmana u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i Evropske odbrambene agencije.

S obzirom na prestanak mandata izaslanika odbrane Republike Slovenije u Beogradu, pukovnik Konjikovac zahvalio je pukovniku Tunji za profesionalno angažovanje i lični doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, a posebno saradnje u oblasti odbrane.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane za 2014. godinu.