Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2014.

Saradnja Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva



Ministarstvo odbrane sa delegacijom Velike BritanijePomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović, u okviru četvrtih interresornih razgovora, razgovarao je danas sa delegacijom Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, koju je predvodio direktor za međunarodnu bezbednosnu politiku Stiv Mekarti.

Pomoćnik ministra je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za pomoć Republici Srbiji tokom katastrofalnih poplava, pre svega kroz donaciju tehničke opreme koja će olakšati saniranje posledica. Istakao je da prirodne katastrofe nije moguće izbeći i da je u takvim situacijama pomoć prijatelja i partnera dragocena i neophodna.
Delegacija Velike Britanije u Ministarstvu odbrane
U nastavku razgovora, sagovornici su upoznati sa prioritetima Vlade Republike Srbije koja je spremna da, uprkos razlikama oko pitanja Kosova i Metohije, sa Ujedinjenim Kraljevstvom razvija odnose u svim oblastima od zajedničkog interesa. Izrazio je očekivanje da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti sa podrškom u procesu evropskih integracija, jer su otpočeti pristupni pregovori sa Evropskom unijom za Srbiju od suštinske važnosti.

Trenutno stanje odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije u oblasti odbrane predstavlja efikasan deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Istaknuto je zadovoljstvo intenzitetom i nivoom saradnje između dva ministarstva odbrane. Iako se saradnja težišno odvija kroz četiri glavna projekta: reforma sektora bezbednosti, odnosi s javnošću, učenje engleskog jezika i saradnja kroz NATO Poverilački fond, preneo je zadovoljstvo što je saradnja kvalitativno i kvantitativno unapređena pokretanjem aktivnosti i u oblastima vojne medicine, vazduholovstva, ljudskih resursa i doktrina, kao i u domenu izgradnje integriteta.

Delegacija Velike Britanije u Ministarstvu odbrane Stiv Mekarti preneo je divljenje za hrabrost i jedinstvo koje je srpski narod pokazao tokom poplava i, s obzirom na razmere štete, izrazio  nadu da će Srbija u skorije vreme, uz međunarodnu pomoć, uspeti da sanira posledice katastrofe. Ponovio je podršku Ujedinjenog Kraljevstva evropskim integracijama Srbije, kao i spremnost za pronalaženje modaliteta za unapređenje saradnje u domenu bezbednosne i odbarnbene politike Evropske unije. Izrazio je očekivanje da će saradnja u oblasti odbrane i u narednom periodu biti intenzivna i da će dva ministarstva odbrane za unapređenje saradnje iskoristiti potencijale bilateralnih i multilateralnih aktivnosti.

S obzirom na mnogobrojne teme i zainteresovanost za saradnju u različitim oblastima, dogovoreno je da sledeći interresorni razgovori budu održani do kraja godine u Londonu.