Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2014.

Unapređenje saradnje sa Poljskom



Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac primio je izaslanika odbrane Republike Poljske pukovnika Jiržija Ščepančika.

Tokom sastanka, pukovnik Konjikovac istakao je da je saradnja u oblasti odbrane sa Poljskom dobra i da je karakteriše značajan napredak u prethodne dve godine. Nakon upoznavanja organizacije i kapaciteta dva sistema odbrane i  preko saradnje u oblasti vojnog prava, kao težišne oblasti profilisale su se vojnoobrazovna saradnja, vazduhoplovna medicina, vojni arhiv i verska služba.

Konjikovac je još jednom zahvalio Poljskoj na iskazanom saosećanju, brizi i nesebičnoj ponudi za pomoć Srbiji i njenom narodu tokom katastrofalnih poplava, o čemu je ministra Bratislava Gašića u telefonskom razgovoru upoznao ministar nacionalne odbrane Poljske Tomaž Simoniak.

Srbija je zahvalna i na podršci koju Poljska pruža u procesu evrointegracija. Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju pohvalio je i profesionalno angažovanje pripadnika poljskih oružanih snaga u sastavu KFOR izrazivši očekivanje da Poljska neće smanjivati broj svojih pripadnika.

Ministarstvo odbrane očekuje pomoć Poljske u prenošenju iskustava u vezi sa bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji. Ceneći bogato iskustvo pripadnika Oružanih snaga Poljske iz učešća u mirovnim misijama, Ministarstvo je zainteresovano za razmenu iskustva u obuci i učešću u multinacionalnim operacijama.

Pukovnik Ščepančik rekao je da je najviše aktivnosti u ovoj godini planirano u domenu vojnog obrazovanja, što je rezultat izuzetno dobre saradnje dva univerziteta odbrane.

Učešće predstavnika Vojske Srbije u svojstvu posmatrača na vežbi Oružanih snaga Poljske~ 'ANACONDA 2014' ~doprineće unapređenju vojno-vojne saradnje, koja se može razvijati i kroz razmenu iskustava iz učešća u mirovnim misijama, angažovanja u borbenim grupama Evropske unije i razmenu iskustva u obuci artiljerijskih jedinica.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Poljske za 2014. godinu.