Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.05.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Francuskom



U okviru redovnih i planiranih aktivnosti Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac primio je  izaslanika odbrane Republike Francuske potpukovnika Olijevea Ruana.

Pukovnik Konjikovac izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Francuskom koju, i pored restriktovne budžetske politike, karakteriše visok procenat realizovanih aktivnosti. Saradnja se težišno odvija u oblastima vojnog obrazovanja, zajedničke obuke i angažovanja u multinacionalnim operacijama pod okriljem Evropske unije i vojnoekonomske i naučno-tehničke saradnje.

Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju istakao je da najvažniju tačku saradnje dve države predstavlja angažovanje timova Vojske Srbije za zaštitu brodova u multinacionalnim operacijama Evropske unije i ponovio opredeljenost Ministarstva odbrane Republike Srbije za nastavak saradnje sa Francuskom u toj oblasti. S obzirom na značaj koji Ministarstvo odbrane pridaje obrazovanju, izrazio je očekivanje da će dobra saradnja u domenu obrazovanja biti unapređena u narednom periodu, dok postojeći kapaciteti i interesi dva sistema odbrane, na obostrano zadovoljstvo, treba da omoguće intenziviranje vojnoekonomske saradnje.

Potpukovnik Ruane naglasio je da kvantitet i kvalitet realizovanih aktivnosti ukazuju na značaj koji Srbija i Francuska daju saradnji u oblasti odbrane. Ponovio je spremnost Francuske da podeli iskustva po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja Evropskoj uniji, kao i angažmana u okviru njene Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Francuske za 2014. godinu.