Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.05.2014.

Održan hitan sastanak kolegijuma ministra odbrane



Povodom dva slučaja sumoubistva profesionalnih vojnika u Vojsci Srbije, 2. maja u Kraljevu i Begeču, ministar odbrane Bratislav Gašić sazvao je tematski sastanak kolegijuma na kome je danas raspravljano o ovim slučajevima i predložene mere za povećanje prevencije i preciziranje procedura u radu psihološke službe, njeno funkcionalno i kadrovsko jačanje, intenziviranje rada preventivno-medicinskih timova i upućivanje na vanredne preglede onih lica kod kojih se utvrdi potreba za takvim vidom pomoći.

Na sastanku, kome su pored članova kolegijuma prisustvovali i predstavnici psihološke službe, istaknut je dosadašnji organizovan i intenzivan rad te službe u Vojsci Srbije na prevenciji ovakvih neželjenih događaja, zbog čega je stopa smrtnosti po osnovu suicida čak tri puta manja u vojsci nego kod stanovništva Srbije.

Jedan od zaključaka na današnjem sastanku kolegijuma ministra odbrane je da su pripadnici Vojske Srbije zaštićeniji nego ostali delovi populacije jer imaju redovniju zdravstvenu kontrolu, sigurniji materijalni položaj i dele izražene vrednosti Vojske Srbije o njenom mestu i ulozi u društvu.