Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2014.

Potpisan Plan Bilateralne vojne saradnje sa Rumunijom



U okviru redovnih planiranih aktivnosti, danas je održan sastanak u Ministarstvu odbrane Republike Srbije s ciljem analize saradnje u oblasti odbrane i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu sa Rumunijom.

Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac istakao je da se tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje manifestuju kroz razvijenu saradnju u oblasti odbrane, koja se u kontinuitetu kvalitativno unapređuje. On je preneo zahvalnost Rumuniji na principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na profesionalnom angažovanju pripadnika Oružanih snaga Rumunije u sastavu KFOR na doprinosu stabilnosti i postizanju trajnog mira. Za Srbiju je izuzetno značajna i podrška Rumunije na putu evropskih integracija.

Izaslanik odbrane Rumunije potpukovnik Leontin Ilie rekao je da, i pored razvijene saradnje u oblasti odbrane, postoji prostor za njeno unapređenje i napomenuo da je Rumunija zainteresovana za održavanje kontinuiteta poseta visokog nivoa, što predstavlja značajan doprinos bilateralnoj saradnji i ujedno simbolizuje kvalitet odnosa dve države. On je istakao spremnost rumunske strane za razmenu iskustava po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja Evropskoj uniji.

Obostrano je konstatovano da krunu saradnje Srbije i Rumunije u oblasti odbrane predstavljaju zajedničke vežbe, koje u znatnoj meri doprinose podizanju nivoa operativnih sposobnosti dve vojske. Takođe, postignuta je saglasnost da se u narednom periodu sagledaju modaliteti saradnje kroz školovanje i usavršavanje, aktivnosti Programa Partnerstva za mir i razmenu iskustava stečenih u mirovnim operacijama.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane za 2014. godinu. Planirane aktivnosti omogućavaju nastavak saradnje u težišnim oblastima, kroz bilateralne i trilateralne vežbe, razmenu iskustva u oblasti saobraćaja i transporta, kao i vojnomedicinsku i vojnoobrazovnu saradnju.

photoFOTOGALERIJA