Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2014.

Sastanak Multinacionalne savetodavne grupe



U okviru predsedavanja Republike Srbije ~RACVIAC~ - Centrom za bezbednosnu saradnju, u Beogradu je 15. i 16. aprila 2014. godine, održan 31. sastanak Multinacionalne savetodavne grupe ~(MAG)~ koja predstavlja najviše telo odlučivanja te organizacije i na kojem je učestvovalo 16 država i dve međunarodne organizacije.

Šef vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO Milan Mojsilović je, u svojstvu predsedavajućeg ~MAG RACVIAC~, izrazio zadovoljstvo da u ime ministra odbrane Nebojše Rodića, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poželi dobrodošlicu učesnicima 31. sastanka Multinacionalne savetodavne grupe. On je naglasio da jedino daljim razvijanjem platforme zajedničkog dijaloga možemo doprineti stvarnom unapređenju uzajamne saradnje i stabilnosti regiona Jugoistočne Evrope.

U ime Centra za bezbednosnu saradnju skupu se obratio direktor Centra ambasador Branimir Mandić.

Predsedavanjem Multinacionalnom savetodavnom grupom, Republika Srbija je nakon sedam godina, od perioda 2005-2006 godine, svojim aktivnim prisustvom u regionu ponovo dobila priliku da pokaže čvrstu rešenost i zalaganje za unapređenje regionalne saradnje. U duhu proaktivnog regionalnog prisustva, kao jednog od svojih osnovnih spoljnopolitičkih opredeljenja Republika Srbija je nastojala da promoviše zajedničke vrednosti svih zemalja regiona.

Tokom svog predsedavanja, Republika Srbija je predstavila sopstvene kapacitete koji mogu biti ponuđeni regionu Jugoistočne Evrope. Učesnicima 31. sastanka ~MAG RACVIAC~ predstavljeni su kapaciteti Centra za usavršavanje kadrova ABHO, kao budućeg partnera u aktivnostima Centra u oblasti nuklearne, hemijske i biološke zaštite i primene međunarodnih propisa i standarda u ovoj oblasti.

Republika Srbija će, u okviru svog predsedavanja, u ulozi domaćina, nastaviti sa organizacijom obuke pripadnika službe traganja i spašavanja realizacijom kursa “Traganje i spašavanje (združeni regionalni razvoj u oblasti traganja i spašavanja), kurs za koordinatore na licu mesta“, koji će biti održan u maju 2014. godine. Takođe, Republika Srbija je bila domaćin i radionice o primeni Kodeksa postupanja u vojnopolitičkim aspektima bezbednosti, koja se održala u saradnji sa Organizaciojom za evropsku bezbednost i saradnju i ~RACVIAC~, u periodu od 26. do 29. marta 2014. godine.“