Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.04.2014.

Ministar odbrane i ambasador Švedske obišli Vojni muzej



Na poziv ministra odbrane Republike Srbije u tehničkoj vladi Nebojše Rodića, ambasador Kraljevine Švedske Bertil Krister Asp, zajedno sa izaslanikom odbrane pukovnikom Tomasom Emilom, posetio je Vojni muzej na Kalemegdanu.

Bila je to prva poseta ambasadora i prilika da pored upoznavanja sa eksponatima obiđe i samu zgradu muzeja. Reč je o objektu građenom 1924. godine, u stilu feudalnih zamkova, sa dve kule. Ovaj izuzetno vredan arhitektonski objekat poslednji put je adaptiran 1961. godine.

Ministar Rodić, iskazao je zainteresovanost da se posle skoro šest decenija pristupi sanaciji i uređenju zgrade, jer su oštećenja na fasadi i međuspratnoj konstrukciji takva da ozbiljno ugrožavaju očuvanje neprocenjive vrednosti muzejskih eksponata.

Realizacija projekta „Sanacija fasade zgrade Vojnog muzeja Beograd“, biće pismeno predočena Ambasadi Kraljevine Švedske u Beogradu, a njen ambasador izrazio je spremnost da o tome upozna odgovorne u svojoj zemlji radi donošenja adekvatne odluke.

Vojni muzej u Beogradu predstavlja jedan od najvrednijih istorijskih prostora u Republici i drži primat po broju posetilaca. Da bi se ovakvo stanje održalo i dovelo do povećanja posetilaca, ambasador Kraljevine Švedske i ministar odbrane u tehničkoj vladi, složili su se da je opravdano i ispravno uložiti maksimum angažovanja i vremena, kako bi se muzejska postavka i sama zgrada obnovila.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обилазак музеја | FLV