Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.04.2014.

Dodeljene godišnje nagrade za najbolje naučne radove



U susret Danu Vojske Srbije, svečanost povodom dodele Godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i nagrade za najbolji članak objavljen u časopisu „Vojno delo“ održana je danas u svečanoj sali Doma vojske.

Tom prilikom, državni sekretar Zoran Đorđević uručio je pohvalnice dobitnicima nagrada. Za najbolji naučnoistraživački projekat nagrađen je rukovodilac projekta pukovnik dr Miroslav Vukosavljević iz Vojnomedicinske akademije, za najbolju doktorsku disertaciju major dr Dragan Pamučar iz Vojne akademije, dok je nagrada za najbolji magistarski rad ove godine pripala majoru mr Ljubinku Karapetroviću, takođe, iz Vojne akademije.

Godišnja nagrada „Vojno delo“ za 2013. godinu za najbolji objavljeni članak u tom časopisu  dodeljena je vojnom službeniku Danijeli Protić iz Centra za primenjenu matematiku i elektroniku Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije.

Obrazlažući ovogodišnji izbor, predsednik Komisije za dodelu godišnjih nagrada za 2013. godinu načelnik Uprave za strategijsko planiranje general-major prof. dr Mitar Kovač, rekao je da se nagrade već deveti put, tradicionalno, dodeljuju u cilju afirmacije naučno-istraživačkog rada u sistemu odbrane. On je, takođe, istakao da su komisiju činili afirmisani naučni radnici iz oblasti iz kojih se nagrade dodeljuju.

Čestitajući dobitnicima, državni sekretar Đorđević naglasio je da su dodeljene nagrade svojevrsna potvrda da je sistem odbrane i na ovaj način prepoznao ulogu naučno-istraživačke delatnosti u procesu svog razvoja kao i potrebu da se najistaknutiji pojedinci u ovoj delatnosti nagrade i stimulišu za doprinos koji daju nauci.

- Neosporna je činjenica da je nauka veoma značajna za uspešno funkcionisanje svake vojske, kako u ratu tako i u miru, u Srbiji, ali i u svetu. Posmatrano kroz istoriju, nauke u oblasti odbrane su se prilagođavale potrebama vojske, ali se i vojska prilagođavala promenama koje su donosile nove tehnologije – poručio je državni sekretar Đorđević, ukazujući da se nova znanja i moderne veštine zasnivaju na rezultatima naučnih istraživanja, a naročito kada je reč o projektovanju naoružanja i moderne opreme.

Osvrnuvši se na neke od najznačajnijih rezultata naučne delatnosti u sistemu odbrane u godini koja je za nama, državni sekretar Đorđević je istakao da su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali  na 85 različitih naučnih konferencija i skupova, kao i na više od 20 izložbi sajmova i vojne opreme, a 19 pripadnika je odbranilo doktorate na Univerzitetu odbrane, dok je pet doktorata odbranjeno na civilnim fakultetima.

- U oblasti međunarodne naučnoistraživačke saradnje imamo velika očekivanja koja su Republici Srbiji otvorena potpisivanjem administrativnog sporazuma sa Evropskom odbrambenom agencijom. Već u toku ove godine uložićemo značajne napore da uz pomoć Univerziteta odbrane postanu dostupni kapaciteti najvećeg ikada pokrenutog istraživačkog inovatorskog programa EU „Horizont 2020“, rekao je Đorđević naglašavajući da su ove nagrade podstrek i poziv za sve pripadnike sistema odbrane za dalje bavljenje naučno-istraživačkim radom.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Државни секретар Зоран Ђорђевић | FLV
Додела награда | FLV