Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.04.2014.

Dan visokih zvanica na vežbi



Danom visokih zvanica, danas je u Centru za obuku putem simulacija u kasarni "Banjica 2 " nastavljena desetodnevna međunarodna komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „Viking 14“.
Prezentaciji vežbe i obilasku svih radnih tačaka i supozicija prisustvovali su ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik  Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, državni sekretar Zoran Đorđević, pomoćnik ministra Miroslav Jovanović, kao i predstavnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Švedske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Azerbejdžana, Moldavije i Kazahstana, i predstavnici Ujedinjenih nacija, OEBS, Crvenog krsta Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i drugih domaćih i stranih organizacija.

Nakon obilaska radnih tačaka vežbe “Viking 14”, tokom obraćanja novinarima, na komandnom mestu 4. multinacionalne brigade, ministar Rodić podsetio je da je reč o aktivnosti čija je realizacija započela pre petnaest godina, a da je ovo sedma vežba tog tipa.

– Mislim da mi su Srbiji možemo da budemo zadovoljni činjenicom da smo se dosadašnjim proigravanjem dobro pripremili za ovakvu vežbe gde smo ugostili učesnike iz sedam zemalja, a pripadnici naše vojske daju značajan i prepoznatljiv doprinos i pečat. Ono što je važno istaći, to je da učestvuju pripadnici Kopnene vojske, a njihov komandant, danas, zajedno sa tri naša oficira nalazi se na komandnom mestu u Kraljevini Švedskoj. Ministar Rodić je naglasio da se, osim u Švedskoj i kod nas, vežba odvija i u Irskoj, Bugarskoj i Gruziji.

– Veoma je važno to što ona potvrđuje spremnost naše Vojske, ali je takođe značajno da vežba proigrava realne situacije koje se mogu dogoditi, i gotovo svaki postavljeni scenario koji smo danas mogli čuti, može se vezati za događaj koji se ili već dogodio ili je u narativnom prezentu danas negde prisutan.

Ministar odbrane je potvrdio da mi u Srbiji, kao surealizatori, možemo u potpunosti biti zadovoljni, baš kao i rukovodstvo Vojske, na čelu sa generalom Dikovićem, svim onim što smo pripadnicima vojski sa dva kontinenta uspeli da obezbedimo da bi se kod nas osećali kao u svojim jedinicama.

Tokom prezentacije, oficir za planiranje vežbe brigadni general Goran Zeković podsetio je da je njen cilj poboljšanje obučenosti civila, vojske i policije da zajednički deluju u jedinstvenom multifunkcionalnom i multinacionalnom okruženju.

- Koncept vežbe podrazumeva planiranje i sprovođenje mirovne operacije u nestabilnom okruženju, baziranom na sveobuhvatnom pristupu, fokusirajući se na saradnju i koordinaciju sa svim relevantnim akterima, podrazumevajući njihove međuzavisnosti i odnose pod mandatom UN iz Poglavlja ~VII,~ rekao je general Zeković, napominjući da ova vežba za pripadnike Vojske Srbije predstavlja veliko iskustvo, jer se pri reagovanju moraju uvažiti sve specifičnosti policijskih, bezbednosnih i humanitarnih snaga na terenu čime se ostvaruje unapređenje obučenosti vežbajućih elemenata civilnog, vojnog i policijskog, zajedničko delovanje u višedimenzionalnom okruženju uz unapređenje znanja učesnika vežbe da se mogu suprotstaviti aktuelnim i budućim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti, što je i cilj vežbe.

Tokom svog dela prezentacije, načelnik Centra za obuku putem simulacija i direktor „srpskog dela“ vežbe „Viking 14“ pukovnik Zoran Lučić predstavio je njen osnovni scenario, organizaciju i strukturu i potvrdio da se sve odvija prema planu, te da je u realizaciju sa srpske strane uključeno 64 oficira, uz 22 iz partnerskih zemalja, dok oko 15% učesnika čine predstavnici Policije i civili.

Po broju angažovanih lica iz Vojske Srbije, kao i po broju država i domaćih i međunarodnih organizacija, vežba „Viking 14“ spada u najveće međunarodne vežbe na kojima je Vojska Srbije do sada učestvovala.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обилазак вежбе | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV