Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2014.

Poseta direktora Agencije za standardizaciju NATO



U Sektoru za politiku odbrane održan je sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i direktora Agencije za standardizaciju NATO dr Aksit Čangira.

Poseta je realizovana na osnovu Plana međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane za 2014. godinu, Individualnog programa partnerstva i saradnje između Srbije i NATO za 2014. godinu i pozivnog pisma pomoćnika ministra za politiku odbrane Miroslava Jovanovića.

Pomoćnik ministra je na početku sastanka izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći u oblasti odbrambene standardizacije, kao i na ekspertskim razgovorima vođenim na tehničkom nivou sa mobilnim timom NATO Agencije za standardizaciju, koji je po drugi put u ekspertskoj poseti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Tokom sastanka, istaknut je postignuti napredak u procesu dostizanja Ciljeva partnerstva u okviru učešća Republike Srbije u programu „Partnerstvo za mir“, ostvaren u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a koji se može sagledati i kroz dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti dostizanjem potrebnih standarda.

Glavni prioriteti reforme sistema odbrane koji se dostižu putem Ciljeva partnerstva, u narednom periodu, prevashodno će biti usmereni ka održavanju i izgradnji sposobnosti i kapaciteta Ministarstva odbrane i Vojska Srbije za obavljanje poslova u skladu sa svojim nadležnostima, kao i održavanju i razvoju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za izvršavanje dodeljenih misija i zadataka.

U funkciji podrške učešća Republike Srbije u NATO programu „Partnerstvo za mir“, Vojska Srbije nastavlja sa dogradnjom operativnih sposobnosti za učešće u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu, kao i podršci civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti. Pored toga, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će i u narednom periodu nastaviti aktivno angažovanje u mehanizmima Partnerstva za mir, kao i razvoj aktivnije saradnje sa NATO Agencijom za standardizaciju s ciljem unapređenja oblasti odbrambene standardizacije i interoperabilnosti u kontekstu programa "Partnerstvo za mir".