Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2014.

Vojna saradnja sa Mađarskom



Delegacija Ministarstva odbrane Mađarske koju je predvodio zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Piter Gila boravila je u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji u cilju održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija.

Zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i Gila ocenili su da je bilateralna vojna saradnja između dva ministarstva intenzivna i u stalnom usponu. I pored otežanog finansiranja aktivnosti međunarodne vojne saradnje u 2013. godini, kvantitet i kvalitet realizovanih aktivnosti ukazuju da Mađarska predstavlja jednog od značajnijih partnera Republike Srbije u oblasti odbrane u regionu. Težište dosadašnje saradnje bilo je na zajedničkom angažovanju u multinacionalnim operacijama i zajedničkom učešću u vojnim vežbama koje doprinose unapređenju operativnih sposobnosti dve vojske.

Tokom razgovora, pukovnik Konjikovac istakao je da dve države pokazuju zavidan nivo saradnje zajedničkim učešćem u multinacionalnoj operaciji ~UNFICYP~ na Kipru, ocenjujući da na taj način Republika Srbija šalje jasnu poruku da predstavlja pouzdanog partnera u očuvanju mira i stabilnosti. Pukovnik Konjikovac upoznao je Gila sa opredeljenjem Republike Srbije da uveća broj pripadnika u multinacionalnim operacijama, kao i sa rezultatima reforme sistema odbrane. On je zahvalio na profesionalnom angažovanju pripadnika Oružanih snaga Mađarske u sastavu KFOR koji značajno doprinose bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Gila je ukazao na spremnost Mađarske da podeli iskustva po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja Evropskoj uniji, kao i angažmana u okviru njene Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. On je izrazio očekivanje da će planirane posete ministra odbrane i načelnika Generalštaba Mađarske Srbiji značajno doprineti intenziviranju saradnje naglašavajući da učešće u zajedničkim vežbama, poput ~IRON CAT, NEIGHBOURS, CAPABLE LOGISTICIAN~, predstavlja krunu saradnje dve vojske.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Mađarske za 2014. godinu.