Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.03.2014.

Glavna planska konferencija o vojnoj saradnji Srbije i SAD



U Ministarstvu odbrane održana je Glavna konferencija za planiranje aktivnosti bilateralne vojne saradnje Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država za fiskalnu 2015. godinu.

Konferenciji su prisustvovali pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, iz sastava Evropske komande SAD i Nacionalne garde Ohajo.

Analizirani su dosadašnji rezultati saradnje, smernice izvedene iz zaključaka sa radnih poseta najvišeg nivoa, problemi koji su se javljali tokom realizacije aktivnosti u proteklom periodu i potrebe sistema odbrane, te je u skladu sa tim vršeno usaglašavanje brojnih aktivnosti i oblasti saradnje za fiskalnu 2015. godinu (1. oktobar 2014 – 31. septembar 2015. godine).

 Zaključeno je da i dalje ima prostora za kvalitativno unapređenje saradnje, o čemu govori veliki broj usaglašenih aktivnosti, usmerenih pre svega na zajedničke vežbe, obuku, razvoj baze „Jug“, razvoj podoficirskog kora i drugo, ali i na nove oblasti saradnje kao što su razvoj Centra za naučene lekcije, razmena iskustava i rešenja u oblasti bezbednosti sajber prostora i mogućnosti zajedničkog angažovanja medicinskih timova. Težište saradnje u narednom periodu usmerene su pre svega na nastavak podrške reformi sistema odbrane, kao i unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Na kraju radnog dela Konferencije,novi Plan bilateralne vojne saradnje za fiskalnu 2015. godinu potpisali su zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, pukovnik Milan Konjikovac i izaslanik odbrane SAD u Beogradu, pukovnik Pol Brocen.


photoFOTOGALERIJA