Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.03.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa NR Kinom



U okviru planiranih aktivnosti danas je održan sastanak zastupnika načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnika Milana Konjikovca sa izaslanikom odbrane Narodne Republike Kine starijim pukovnikom Vang Haibinom, na kojem je razmotrena saradnja u oblasti odbrane.

Naglašeno je da Narodna Republika Kina predstavlja jedan od stubova spoljne politike Republike Srbije i posebno istaknuto da postoji visok stepen saglasnosti dve države o najvažnijim pitanjima, kao što su podrška Kine očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naša podrška politici jedne Kine.

Tokom razgovora zaključeno je da strateško partnerstvo tradicionalno prijateljskih zemalja i naroda dobija potvrdu kroz sve sadržajniju saradnju u oblasti odbrane.

Izražena je zahvalnost na pomoći koju NR Kina pruža Ministarstvu odbrane Republike Srbije u reformi sistema odbrane, sa naglaskom na dosadašnje donacije i školovanje naših pripadnika u Narodnoj Republici Kini, uz obostranu želju da se takav vid saradnje recipročno nastavi i u budućnosti.

U nastavku razgovora zaključeno je da će aktivnosti iz ovogodišnjeg Plana bilateralne vojne saradnje, a posebno posete visokog nivoa, doprineti razvoju sveukupnih odnosa između dve prijateljske zemlje. Težište bilateralne vojne saradnje sa NR Kinom u narednom periodu biće nastavak dijaloga na visokom nivou, školovanje i usavršavanje, kao i stvaranje uslova za unapređenje vojnoekonomske i vojnomedicinske saradnje.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva nacionalne odbrane Narodne Republike Kine.