Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2014.

Obezbeđeno 345 miliona dinara za stambene kredite



Ministarstvo odbrane u 2014. godini nastavlja sa Programom dugoročnog stambenog kreditiranja profesionalnih vojnih lica sa najpovoljnijom kamatnom stopom na tržištu. U budžetu namenjenom za finansiranje odbrane za tu namenu obezbeđeno je 345 miliona dinara.

Program dugoročnog stambenog kreditiranja profesionalnih vojnih lica Vlada Republike Srbije odobrila je 14. februara 2014. godine i on je upućen bankama sa pozivom da potpišu ugovore.

Prvi ugovor već je potpisan sa bankom ~Societe Generale~, a prema najavama iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, potpisivanje ugovora najavile su AIK i ~Piraeus~ banka.

Najbitnija karakteristika Programa jeste zadržana kamatna stopa do maksimalno šestomesečni ~EURIBOR~ plus 3,5 posto na godišnjem nivou, što predstavlja najpovoljniju kamatu na tržištu.

Ostale prednosti Programa u odnosu na ostale komercijalne stambene kredite jesu da ne postoji starosna granica u trenutku podnošenja zahteva, kao i da odobravanje kredita nije uslovljeno učešćem korisnika. Otplata kredita može da se vrši do 70. godine života korisnika, a nepokretnost koja se kupuje ne mora biti novoizgrađena, što su takođe povoljnosti u odnosu na ostale subvencionisane kredite.

Na ovaj način do sada je stambeno pitanje rešilo 1337 profesionalnih vojnih lica, a očekuje se da ove godine stambeno pitanje reši još 300 do 350 lica.