Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2014.

Najava Međunarodne biciklističke trke



U  Domu Vojske Srbije danas je održana prva u nizu konferencija za novinare povodom predstojeće 54. međunarodne biciklističke trke „Kroz Srbiju 2014.“

Slogan trke, koja će se održati od 17 do 22 juna, pod visokim pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, biće "Stazama slobode naših predaka", a posvećena je obeležavanju dva jubileja - 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 75 godina od osnivanja trke.

Konferenciji je prethodila konstitutivna sednica Organizacionog odbora Trke kojoj je predsedavao ministar odbrane Nebojša Rodić.

Obraćajući se okupljenima u ime ministra odbrane, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladimir Božović, najavio da će ovogodišnja trka, zbog jubileja kome je posvećena, dodatno privući pažnju domaće i internacionalne javnosti.

- Trudićemo se kao Organizacioni odbor, ali i kao Vlada Srbije i gradovi kroz koje trka prolazi, da damo sve od sebe kako bi ona na najbolji mogući način reprezentovala Srbiju, šaljući poruku o politički stabilnoj, pravno uređenoj i demokratskoj Srbiji, koja je dostojna onih predaka u čiju se slavu i čast ova trka održava – istakao je državni sekretar Božović, naglašavajući da će MUP Srbije učiniti sve da bezbednost trke bude na najvišem nivou.

Prema rečima direktora Trke, Ljubomira Stojanovića, posebna je čast što je ove godine na čelu Organizacionog odbora ministar Rodić, ističući da je biciklizam specifičan sport koji se odvija van sala, na javnim putevima, pa bez asistencije državnih institucija ne bi imali visok nivo bezbednosti i regularnosti takmičenja.

Trka počinje iz Požarevca, završava se u Beogradu, na Avali kod spomenika Neznanom junaku, a gradovi domaćini su još i Kruševac, Priboj, Pale u Republici Srpskoj i Ruma. Trka će trajati šest dana, u šest etapa, na kojima će učešće uzeti biciklisti iz dvadeset zemalja. Ukupna dužina trase je 850 kilometara, a najduža etapa je od Kruševca do Priboja i iznosi 190 kilometara.Biciklistička trka kroz Srbiju osnovana je 5. marta 1939. godine, a njeno održavanje prekinuo je Drugi svetski rat. Obnovljena je 1969. godine, i od tada se neprekidno organizuje.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Седница Организационог одбора | FLV
Конференција за новинаре | FLV