Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.03.2014.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane Izraela



Delegacija Ministarstva odbrane Države Izrael, na čelu sa Jakobom Laorom, direktorom za Evropu u Direktoratu za politiku odbrane, boravila je u dvodnevnoj poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

U okviru održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija, u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju, održan je sastanak zastupnika načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnika Milana Konjikovca sa izraelskom delegacijom.

Pukovnik Konjikovac preneo je da dobri odnosi dve države predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i intenziviranje saradnje sa tom zemljom, od njenog uspostavljanja 2001. godine, sa značajnim prostorom za dalje unapređenje. Predloženo je da se razmotre mogućnosti definisanja pravnog okvira saradnje u vidu Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane koji bi na sveobuhvatniji način tretirao dalju saradnju.

Izražena je spremnost Ministarstva odbrane Republike Srbije, da pored vojnoekonomske, sa Izraelom razvija i saradnju u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i vojno-vojnu saradnju.

Laor je zahvalio na srdačnom prijemu i potvrdio da je Izrael zainteresovana za dalje jačanje saradnje u oblasti odbrane. Ponudio je definisanje novih oblasti saradnje u skladu sa mogućnostima obe strane.

Razmatran je predlog Plana bilateralne odbrambene saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Države Izrael za 2014. godinu.

Tokom posete, pored prijema kod pomoćnika ministra za politiku odbrane  Miroslava Jovanovića, članovi izraelske delegacije razgovarali su odvojeno i sa predstavnicima Sektora za materijalne resurse i JP 'Jugoimport-SDPR', Generalštaba Vojske Srbije, Univerziteta odbrane, Vojne akademije, Vojnomedicinske akademije i Vojnog arhiva.

U okviru posete Vojnoj akademiji, Laor je održao predavanje o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Bliskog istoka za slušaoce komandno-štabnog i generalštabnog usavršavanja.