Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.03.2014.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Indonezije



Ministar odbrane Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Indonezije u Republici Srbiji Nj.E. Semjuelom Samsonom. Tokom  razgovora istaknuto je da dve zemlje imaju saradnju zasnovanu na međusobnom uvažavanju i poštovanju, još od upostavljanja diplomatskih odnosa 1954. godine, preko izuzetno plodne saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, pa sve do današnjih dana.

Iskazana je zahvalnost što Republika Indonezija pruža principijelnu podršku u borbi za zaštitu naših legitimnih interesa povodom jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. 'Kosova'. Još jednom je istaknuto da je članstvo Srbije u EU naš glavni spoljnopolitički cilj, ali da to neće uticati na našu želju da ostvarimo saradnju sa prijateljskim državama i na istoku i na zapadu, na bazi partnerstva i uvažavanja.

Sagovornici su se saglasili da su opšti bilateralni odnosi značajno unapređeni u proteklom periodu, o čemu svedoči upravo završeni Sajam turizma čiji je domaćin, uz Srbiju, bila upravo Republika Indonezija. Istaknuto je da saradnja u oblasti odbrane sa Indonezijom može biti poboljšana, posebno imajući u vidu da je Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, potpisan 13. septembra 2011. godine, stvorio pravni okvir i uslove za razvoj i intenziviranje saradnje, što treba realizovati u narednom periodu. Izraženo je posebno zadovoljstvo zbog najave da će ministar odbrane Republike Indonezije do kraja ove godine  posetiti Republiku Srbiju, što će biti odlična prilika da se ustanove strateški pravci dalje bilateralne vojne saradnje.

Težište saradnje u oblasti odbrane očekuje se kroz unapređivanje vojnomedicinske, vojnoobrazovne i vojnoekonomske saradnje, kao i saradnje u borbi protiv terorizma i razmene iskustava o učešću u mirovnim operacijama, ali i u drugim oblastima saradnje od obostranog interesa.

Ministar Rodić je upoznao sagovornika o trenutnoj situaciji u Republici Srbiji u svetlu predstojećih parlamentarnih izbora, iskazavši uverenje da neće doći do promene naših spoljnopolitičkih prioriteta, kao i da će biti nastavljeni započeti reformski procesi u sistemu odbrane Republike Srbije.

Govoreći o svom angažmanu u Republici Srbiji ambasador Samson je naglasio da se trudio da iskoristi svu svoju energiju kako bi se maksimalno unapredila opšta bilateralna saradnja i bliskost dva naroda.

Na kraju razgovora ministar Rodić je zahvalio ambasadoru Samsonu na iskazanom trudu i entuzijazmu kojim je nakon tri godine boravka u Beogradu ostavio neizbrisiv trag u razvoju prijateljskih odnosa dve zemlje.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV