Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2014.

Svečana akademija povodom 170 godina Vojnomedicinske akademije



Povodom obeležavanja jubileja 170 godina Vojnomedicinske akademije, večeras je u Domu Garde na Topčideru održana svečana akademija kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, predstavnici Vlade, patrijarh srpski Irinej, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, inostrani vojni predstavnici, kao prijatelji i saradnici VMA.

Čestitajući jubilej, predsednik Nikolić podsetio je na bogatu tradiciju te vojnomedicinske ustanove, ističući da građani Srbije tradicionalno najviše poverenja imaju u stubove srpske državnosti, među koje, kao simbol institucija, svrstavaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije.

- Na uspostavljanje tog poverenja bitno je uticao vojni zdravstveni sistem, čiji je vitalni deo i pokretačka snaga VMA. Ona je institucija od nacionalnog značaja i već decenijama jedna od najvećih i najuglednijih vojnih bolnica u jugoistočnoj Evropi – poručio je predsednik Nikolić

Prema njegovim rečima, ispit, na kojem naši lekari zaslužuju divljenje i poštovanje svojih kolega širom sveta i stiču ugled, polaže se i u okviru bogate međunarodne saradnje i angažovanja naših sanitetskih timova u multinacionalnim operacijama UN i EU.

- Tako se vrši promocija stečenih znanja i veština naših vojnih lekara i medicinskog osoblja, tako se dostojno predstavlja naša zemlja u svetu – naglasio je predsednik Nikolić, ocenjujući da je vojno medicinsko osoblje ponos Srbije zato što i danas postavlja i brani najviše standarde u lečenju, preventivnoj medicini, obrazovanju i kao i u naučno-istraživačkom radu.

Predsednik je, takođe, izrazio uverenje da će zaposleni na VMA i u narednom periodu opravdati svoj ugled u zemlji i svetu, nastavljajući da ostvaruju vrhunske rezultate u tom visokoetičkom pozivu, kao i tehnološku modernizaciju i obrazovanje mladih lekara i medicinskog osoblja.

- Očekujem da VMA održi i unapredi ugled elitne medicinske ustanove, da u regionu i svetu ostane prepoznatljiva po svom kvalitetu, da ostane ponos sistema odbrane, zdravstva i države u celini – zaključio je predsednik Nikolić.

Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije brigadnog generala prof. dr Marijana Novakovića, ta kuća prešla je dug razvojni put, od 1844. godine, kada je ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića formirana, do danas, kada obeležava 170 godina postojanja.

- Naša ustanova menjala je tokom dugih i burnih decenija nazive i mesta na kojima se nalazila, uvek prateći sudbinu svoga naroda, i rasla i širila svoju humanu delatnost u korak sa srpskom državom, čiji je jedan od simbola bila i ostala sve do današnjeg doba – naglasio je general Novaković, dodajući da jubilej pada u čas kada naša država obeležava sto godina od početka Velikog rata, u kojem je srpsko vojno zdravstvo dalo veliki doprinos pobedi Savezničke vojske. Večerašnji program je i podsećanje da je VMA u svim fazama svoga rada duboko srasla sa srpskom narodnom tradicijom i državnošću.

On je istakao da je VMA osnovana sa plemenitim ciljem da bude uz svoj narod, i kada se ratovalo i stradalo, i kada se uzdizalo i razvijalo, a kad god je bilo teško i najteže, njeni lekari i sestre bili su na svojim radnim mestima, na prvim linijama fronta i prvim linijama zbrinjavanja i bez prava na grešku.

- Kao institucija od nacionalnog značaja, integralni deo Ministarstva odbrane i republičkog zdravstvenog sistema, a takođe i sistema prosvete i nauke, VMA i danas ima cilj koji je, u isti mah, i osnov našeg rada. Reč je o stalnom, koliko nužnom toliko i neophodnom unapređenju zdravstvenih usluga. Uz neprestanu brigu o pacijentima, zbog kojih postojimo, mi školujemo i buduće generacije lekara. Primenjujući svetske zdravstvene standarde, VMA se intenzivno bavi i naučnoistraživačkim radom i, uvek u službi što efikasnijeg lečenja, sarađuje sa državama i međunarodnim organizacijama širom sveta – naglasio ne načelnik VMA, ukazujući da stalnu modernizaciju praktičnih i naučnih potencijala zaposleni na VMA vide kao sopstvenu etičku, profesionalnu i nacionalnu obavezu, uz imperativnu težnju da zajedno sa svim strukovnim institucijama unapređuju zdravstvo u Srbiji.

Osim jubileja VMA, program večerašnje svečanosti bio je posvećen i obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, pa su gosti bili u prilici da uživaju u izvođenju kompozicija renomiranih muzičkih umetnika uz pratnju Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, kao i dramskim monolozima glumaca.
.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Свечаност | FLV
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић | FLV
Председник Србије Томислав Николић | FLV