Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.03.2014.

Šopen kao večita inspiracija



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, u okviru drugog internacionalnog Beogradskog Šopen festa, sinoć je održan humanitarni koncert „Šopen kao inspiracija“. Pored toga što se osvrće na lik i delo velikog kompozitora, kao i vreme u kome je živeo, važan segment festivala jeste uticaj njegove muzike na potonje stvaraoce. Auditorijum je mogao stoga da uživa kako u Šopenovim kompozicijama, tako i u muzici inspirisanoj njegovim stvaralaštvom.

Na početku programa goste je pozdravila Milenija Reljić, direktorka festivala, objasnivši svrhu te manifestacije.

- Okupili smo se ovde da proslavimo lik i delo velikog kompozitora Frederika Šopena, ali i da pomognem petogodišnjem Vuku Lojkoviću, obolelom od cerebralne paralize. Dobrovoljni prilog od prodaje brošure namenjen je kao pomoć u njegovom lečenju.

Prisutnima se potom obratila i Dagmara Luković, ataše za kulturu Ambasade republike Poljske.

- Želim da vam zahvalim što ste ovo subotnje veče poklonili Šopenu. Takođe smo zahvalni organizatorima ovog velikog poduhvata što su nam omogućili da se družimo i uživamo u zvucima Šopenove muzike, odnosno zanimljivim aranžmanima mladih autora.

Svirajući Šopenove kompozicije, neke originalne i neke neobične obrade, nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, na čelu sa maestrom Pavlom Medakovićem, ~„Ingmar Piano Duo“~, hor „Čarolija“, Vuk Ovaskainen i Irena Josifovska (čelo), Ivan Bašić, Leo Borisavljević, Momčilo Petrović (studenti Fakulteta muzičke umetnosti), Ivan Kundičević i Vanjuška Martinović (duo violina i klavir), Sanja Jančić i Tatjana Simonović (duo čelo i klavir), Mileta i Snežana Stanković (duo čelo i klavir), kvartet „~Wonder string~“, kvartet ~„Mistik cello~“, kvartet „Mozaik“, pop vokal Nevena Filipović i Milovan Paunović, Milan Dujmović (gitara) i drugi.