Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.02.2014.

Obeležen Dan zaštitnika otadžbine – državni praznik Ruske Federacije



Povodom obeležavanja Dana zaštitnika otadžbine – državnog praznika Ruske Federacije, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio general-major Branko Andrić, načelnik Uprave za organizaciju,  položila je danas vence na spomenik Oslobodiocima Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku, na Novom groblju u Beogradu, kao i na Spomenik ruskim ratnim veteranimana Avali.Polaganjem venaca poštu su odali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, otpravnik poslova ambasade Ukrajine Aleksandar Kiričenko, savetnik ambasadora Azerbejdžana i sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić.

Obraćajući se novinarima, Vesić je istakao da se na današnji dan Beograd sa ponosom seća hrabre Crvene armije, čijih je 960 oficira i vojnika,oktobra 1944. godine izgubilo živote oslobađajući Beograd.

„Ovo je prilika da se podsetimo i uloge koju je Crvena armija odigrala u Drugom svetskom ratu, kada je više od 8,5 miliona njenih pripadnika poginulo u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva - nacizma i kakav je njen doprinos svetu kakav je danas, u kome se priznaju razlike, u kome ljudi mogu slobodno da žive i u kome se ne ubijaju samo zato što pripadaju nekoj drugoj rasi, veri ili naciji. Zato Beograd danas, sa dužnim pijetetom, odaje poštu svim borcima, kako crvenoarmejcima, tako i našim borcima koji su poginuli za slobodu našeg grada i slavu naše otadžbine. Hvala im”, rekao je Vesić.

Ambasador Čepurin je u spomen knjigu napisao: “Povodom Dana branilaca Otadžbine, izražavamo duboko poštovanje podvigu vojnika, koji je zaštitio Otadžbinu i doneo evropskim državama oslobođenje od fašizma. Večna slava junacima”.

Venci su položeni uz državne i vojne počasti i intoniranje himni Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Srbije.

Ruska Federacija slavi Dan zaštitnika otadžbine odajući priznanje i zahvalnost vojnicima, veteranima, vojske i mornarice, internacionalnim vojnicima i porodicama onih koji su bili ili su u ratnom stroju.


photoFOTOGALERIJA