Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2014.

Sednica Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije



Radna sednica Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) održana je danas u Domu Vojske Srbije.

Sednici su prisustvovali ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, rektori univerziteta u Srbiji, rektori univerziteta u Republici Srpskoj, predsednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i nauku kao i predsednik Nacionalne komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Tema radne sednice bila je – Unapređenje saradnje i obrazovne delatnosti Univerziteta odbrane u Beogradu s univerzitetima u Republici Srbiji. Uvodnu reč održao je zamenik predsednika KONUS-a, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković, a domaćin sastanka bio je rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić.

Profesor Vesković je rekao da sastanak predstavlja dogovor između univerziteta o značaju Univerziteta odbrane, i da je veoma važno razgovarati o tome u čemu je doprinos univerziteta u napretku države u oblasti obrazovanja.

- Univerzitet odbrane je izuzetno važan i konstruktivan član KONUS-a, i njegova uloga je značajna u visokoobrazovnom prostoru Republike Srbije, bez obzira na specifičnost u funkcionisanju i tematici kojom se bavi. Pred nama su izazovi u visokom obrazovanju, saradnji u oblastima nauke i naučno-istraživačkoj delatnosti, kao i u međunarodnoj aktivnosti. Treba znanjem da doprinesemo jačanju naših inovativnih i istraživačkih potencijala, istakao je profesor Vesković.

Rektor Univerziteta odbrane zahvalio je prisutnima, dosadašnjim saradnicima, na podršci koju su do sada pružali najmlađem univerzitetu u Srbiji.

- Ostvarena je dobra interinstitucionalna saradnja i zahvaljujući tome dostigli smo neophodne standarde da ravnopravno učestvujemo u unapređenju visokog obrazovanja i istraživačke delatnosti na prostorima naše države. Želimo da mlade ljude koje školujemo osposobimo da budu kreativni izvršioci i nosioci velikog broja zadataka, i da vojnu stručnost podignemo na viši nivo. Takođe, želimo da ojačamo naš doprinos akademskoj zajednici, razmenimo iskustva, primenimo ih u praksi i kvalitetno ojačamo, rekao je general Jevtić.

Na kraju sednice usvojeni su predlozi zaključaka – unapređenje međuuniverzitetske saradnje u svim oblastima od nacionalnog i zajedničkog interesa, podrška Univerzitetu odbrane za uključenje u Dunavsku konferenciju univerziteta, stručna i kolegijalna pomoć Univerzitetu odbrane u uključivanje u „Horizont 2020“ kao nosioca ili partnera u projektima, kao i uključivanje u projekte od nacionalnog značaja, i povezivanje visokoobrazovnog procesa i privrede. Takođe, usvojeni su i predlozi o saradnji u oblasti mobilnosti rada, učenja na daljinu i celoživotnog usavršavanja, zajedničkom učešću na stručnim konferencijama, transferu i razmeni iskustava i saznanja stečenih od inostranih partnera, kao i predlog o imenovanju jednog člana KONUS-a u Savet za naučno-istraživačku delatnost Univerziteta odbrane.

Konferencija univerziteta Srbije osnovana je 2005. godine zbog koordiniranja rada, utvrđivanja zajedničke politike, ostvarivanja zajedničkih interesa i obavljanja poslova utvrđenih zakonom. Članovi KONUS-a su univerziteti koji su na dan stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju imali rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti, kao i novoosnovani univerziteti koji su to svojstvo stekli naknadno.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Седница | FLV
Вера Дондур | FLV
Љиљана Мркић Поповић | FLV